Седемте тайни на Клеопатра

6
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Дали наистина е била убийца, голяма прелъстителка и съпруга на брат си? Много са легендите за живота на най-известната жена в света – египетската владетелка Клеопатра от династията на Птоломеите. Кои от митовете са верни? Тя е най-известната жена в историята на света. Клеопатра – последната египетска фараонка /69 до 30 век преди Христа/ от векове минава за божествена красавица, фатална жена и любовница на Юлий Цезар и Марк Антоний. Необикновената й история вдъхновява писатели като Шекспир и философи като Плутарх, както и не малко холивудски режисьори. Но докъде се простира легендата и какво сочат всъщност фактите?

Красавица, фараонка, прелъстителка, кръвосмешителка?
Била ли е Клеопатра красавица? Как е изглеждала като фараонка? Историкът Плутарх пише, че не била изключително красива: „Красотата й има равна на себе си и не смайва от пръв поглед.“ Имала е обаче неотразим чар. Умеела да води разговор така, че е омайвала събеседниците си с остроумието и духа си. Особено прославен е носът й. Нови изследвания на черепа на предполагаемата й сестра Арсиноя показват, че носът й е с класическа форма, смятана днес за симетрична и естетична.

Къпала ли се е в мляко? Според легендата Клеопатра правела бани с магарешко мляко. По нейно време то било един вид козметично средство. Само че няма исторически доказателства, че легендарната владетелка се е къпала в мляко.

Прелъстявала ли е римляните? Да. Клеопатра влиза не само в политически съюз с новата суперсила Рим. Известен е анекдотът за първата й среща с Юлий Цезар. Клеопатра се появила в палатите му, скрита в чувал за брашно. Въпросът колко близост са имали двамата през въпросната нощ, остава открит. Знае се само, че става любовница на Цезар и му ражда син. След смъртта на Цезар Клеопатра завладява и сърцето на Марк Антоний и има от него три деца.

Омъжила ли се е за брат си? Да. Последвала е завета на починалия си баща и станала жена на брат си Птоломей XVIII. В египетските династии женитбите между брат и сестра са били традиция. Членовете на династиите се смятали по онова време за богоравни.

Митовете около смъртта и…
Отровителка ли е била? Във всеки случай, не е имала скрупули. Разчиства сметки включително с членове на семейството си. След смъртта на Юлий Цезар не се поколебава да отстрани сестра си Арсиноя, но как точно, не се знае.

Поощрителка на архитектурата ли е била? Да, по нейно време са издигнати редица монументални сгради. По нейна заповед на Александрийското пристанище е издигнат пищен храм в памет на Цезар. Неотдавна бяха разкрити останки от основите на храма. 

Самоубила ли се е със Свещената кобра? Много вероятно е да е погълнала отрова. Но как точно и каква е била отровата, за това се разказват различни легенди от древността насам. Най-убедително се е наложила версията, че Клеопатра се самоубива със Свещената кобра, нейната пазителка, дарена й от храма на Слънцето. Но и за този, както за всички митове за Клеопатра, може да се каже следното – той просто не е необходим, защото самият й живот е бил доволно интересен.