Направете си сами разноцветно килимче

16
Добави коментар
lucynda
lucynda

Направете си сами разноцветно килимче

31.03.2010 г.

С помощта на малко боя за тъкани за домакински цели, можете да направите от едно обикновено едноцветно килимче произведение на изкуството. За тази цел изберете поне 3 различни цвята боя, за да създадете уникално по рода си съчетание на нюанси и цветове. Предварително е добре да прецените къде ще поставите бъдещото килимче, за да съобразите избора си на цветове с цялостната цветова схема на помещението и останалите мебели и аксесоари в него. За проекта можете да използвате както готово килимче (например от влакна на сизал), така и направено от Вас самите.

1. Ако използвате готово килимче, изберете такова, което се състои от съшити квадратчета – преди да ги боядисате трябва да ги разшиете. Ако пък решите да направите сами килимчето ще са Ви нужни именно няколко такива квадратчета, които да оцветите и да съшиете едно към друго. В случая е използвано килимче от сизал, съставено от 24 квадратчета, всяко с размери около 30 х 30 см. Това означава, че цялото килимче е с размери около 120 х 180 см. – достатъчно голямо, за да бъде използвано във всяко едно помещение.

2. Оцветете така получените (или ушити от Вас) квадратчета в избраните от Вас цветове, като следвате инструкциите върху опаковката на боята за тъкани.

Ако на опаковката не пише нещо различно, обикновено процедурата е следната: съдържанието на 1 кутия боя на прах се разтваря в неметален съд с около 2 литра гореща вода. За по-силен цвят можете да удвоите количеството боя. Сложете гумени ръкавици и потопете тъканта в разтвора, докато не постигнете желания цвят – обикновено са достатъчни не повече от 5- 10 минути. След това поставете вече оцветеното квадратче върху плътна хартия и го оставете да изсъхне поне за 12 часа. Имайте предвид обаче, че при съхненето цветът ще изсветлее. Повторете процедурата и с останалите квадратчета.

3. Поставете вече изсъхналите оцветени квадрати на пода и експериментирайте съчетанието им спрямо техните цветове. Когато решите как точно ще ги съчетаете е време да ги съшиете един към друг.

4. С помощта на голяма игла и здрав конец (можете да използвате дори конец за зъби) пришийте един към друг квадратите в ъглите и в средата на всяка от страните им. Прокарайте иглата през вече съществуваща дупка в тъканта, направете двоен клуп и накрая завържете краищата откъм гърба на килимчето.

Източник: Bhg.com
Посещения: 1884