Юлия на Лилия

6
Добави коментар
raya
raya

Юлия на Лилия

31.03.2010, 17:44 | Видяна: 987 | teatri.bg

от Мариана ИвановаОсвен в „Сфумато” и на сцената на ДТ „Никола Вапцаров” – гр. Благоевград можем да видим интерпретация на Стриндберг и в Народен театър „Иван Вазов”.

Режисьор на „Госпожица Юлия” е Лилия Абаджиева. Всеки път когато тя посяга към някакъв текст, означава че ни очаква предизвикателство, което може да ни стресне, въодушеви, възмути, изпълни или всичко заедно. Добрата новина е, че не ни оставя безразлични.

„Госпожица Юлия” е поредният театрален екран, чрез който можем да разгледаме стила на работа на Абаджиева.

След „Мяра за мяра”, който тя постави през октомври миналата година в МГТ „Зад канала”, на националната сцена режисьорката отново ни предлага своите любими цитати и метафори.

Както винаги тя отделя внимание на музиката, която обикновено включва класически произведения, комбинирани с фрагментарния техно стил.

Линията на костюмите е съобразена с модата на 19 век, без Васил Абаджиев да се е изкушил да ги осъвремени. Елементът, който Абаджиева винаги успява да вплете в действието е водата.

С нея режисьорката се опитва да отмие недостатъците и нечистите мисли от героите си и по този начин да ги направи по- истински. Главните лица в историята на прелъстяването са Деян Донков и Снежина Петрова  – и двамата нямат нужда от представяне, защото са се доказали с десетки силни превъплъщения.

И докато Донков отново впечатлява с адекватност и добра игра, на Снежина й убягва г-ца Юлия. По време на целия спектакъл си личи една преекспонираност и театралничене. Настроенията на героинята се сменят някак инфантилно, с много викане и крясъци.

Това поведение на госпожицата натоварва и изглежда неадекватно или психическо неуравновесено. Със съжаление само можем да кажем, че това е една от най-слабите роли на голямата Снежина Петрова.

Запомнящ се детайл от спектакъла е въртящата се сцена, която редува „кадри” от кухнята с емоциите на Юлия и Жан в спалнята. Признаваме безспорните акробатични възможности и на двамата актьори.

„Госпожица Юлия” не е класически прочит – ако очаквате това, вероятно ще бъдете разочаровани. Но ако искате да гледате режисура на Лилия Абаджиева, ще получите това, за което сте отишли. А тя е ценна и самобитна, причинете си я.

Прочети още:• Голямата хапка „Rent” • Съвременност, оцветена в черен смях• Нека помогнем на най-възрастната актриса в света – Елена Стефанова• Сатирично коледно танго• Явор Бахаров между театъра и киното

Коментари (0) | Коментирай

Принтирай |    Изпрати на приятел

Юлия на Лилия