Кое е това момче?

4
Добави коментар

Кое е това момче?

Казва се Радослав и е 11клас в НГДЕК. Не е трудно да го забележиш, защото веднага се откроява сред множеството. Много премерено и със стил, той моментално те кара да си зададеш въпроса: Кое е това момче?

TeenViewSofia реши да разбере.

Радослав ни разказа за себе си и модата. Запалил на тази тема съвсем неотдавна – преди 2 години. За някои хора пубертетът е време на бурни страсти, за други е явно път към собствен стил и внимание към детайлите. Обича да избира дрехи за майка си, но за своите никога не се доверява на друг. Кое го вдъхновява? Признава, че случайно попадналият в ръцете му Юбилеен каталог на Джани Версаче от 1997г, го е заредил с идеи и го кара да погледне на модата по нов начин. 

Твърди, че за него модата е изкуство. Модерно изкуство, което бавно, но славно измества класическите дисциплини. В такъв случай кой е любимият му творец се питаме логично. „Нямам любим дизайнер – интересуват ме дрехите, а не личността. Все пак не си пия кафето с дизайнерите.” – отговаря ни простичко той.

Ако все пак има модна икона, която да му е въздействала по някакъв начин, това е Коко Шанел. Звучи малко банално, нали? Но колкото повече време минава, толкова повече Мадмоазел се доказва отново и отново като едно от най-великите имена в своята сфера. Радослав се възхищава на смелостта, целеустремеността и силата на французойката. Признава, че излезлият миналата година „Коко преди Шанел” му е въздействал силно.

Чудим се към кои марки посяга единайсетокласникът. Въпросът се оказва съвсем лесен за него – Capasca и Mexx осново. А ние изобщо не сме изненадани от избора му – стилно, премерено и модерно. От новопоявилите се покрай новия Сердика Център мол магазини той отличава Zara.

Интересно ни е как гледа той на стила на момчетата на неговата възраст. Искрено и лично за размъкнатите дрехи, анцузите по улиците и дрънчащите вериги. „Момчетата искат да са неглиже. Важна роля играе и музиката – клиповете до голяма степен определят стила им”, коментира той. А прекаленото неглижиране е нещо непоносимо за него! В крайна сметка да изглеждат добре не коства нещо повече от малко време и пари. Дори не много.

Какво го дразни по улиците ли? Списъкът излиза дълъг! Тупираните коси, сандалите с чорапи, мръсните и видмо вехти дрехи.. Искрено се смее на момичета, облечени в анцуг, но с официална чанта и на токчета. Такова безумие! Не търпи и тези дами, които не умеят да ходят на високо, но смело (и накриво) крачат из града. Добавяме още пълничките жени с впити дрехи, вечерния грим в 3 следобед, обилният черен молив, както и клонингите и май напълно завършваме картинката по родните пътища.

Малко повече го затруднява въпроса какво би избрал да носи, ако имаше право на един аутфит до края на живота си. Верен на себе си той избира комбинация от риза, елече, папийонка, по-стегнат панталон, официални обувки и слънчеви очила. Но да избере връхна дреха – абсурд! Това му е любимата част от облеклото! Якета, палта… Феерия от любими неща.

А какво ще носи Радослав тази пролет? „Искам да си взема 7/8 панталон, малка чанта, защото ми омръзна тази голяма и тежаща.. И задължително лятна жилетка с 2 копчета. Но още никъде не съм видял такава.” Пожелаваме му да си намери точно каквато поиска!

Питаме го как се оцелява по софийските улици и как опазва обувките си. Отговаря ни с усмивка – „С мокри кърпички.” Ех, наистина – колко пакетчета отиват всяка есен! Той ни споделя и максимата си: „Не е важно как съм се прибрал, а как съм излязъл навън”.

Според него разликата между запада и България е в стандарта и порядките. В чужбина имат по-добре устроен живот и се замислят за вида си. По родните ширини или нямаме навика, или нямаме кога да мъдрим начина, по който изглеждаме. Радослав се дразни и от навика на българина да не изхвърля старите си, вехти и неносими вече дрехи. Смята също така, че тук хората са твърде консервативни на тема мода, а и се потискат от по-добре облечените от тях. Но вярва, че тези неща могат и ще се променят. Ние също.

Непрекъснато се водят дебати има ли нужда от висшата мода. Едни я заклеймяват напълно, други намират в нея вдъхновение и творческа реализация. Според Радослав махнем ли висшата мода, изкуството изчезва. Тогава къде е границата между геният и лудият? „Където спре въодушлевленито и започне смехът”.

А дали има пошлост в модата? „Да” – кратко, ясно и просто. А в какво се изразява? „В агресивната реклама, комерсиализацията и налагането на стереотипи.” Дразнят го прекалено слабите манекенки – това момичета ли са изобщо?

Неизбежно е да поговорим и за козметика. Интересно ни е какви грижи полага за себе си един изискан млад мъж. Грижи се за лицето си с продукти на Oriflame и обожава кремът “Нежна грижа”, който прави чудеса. Държи на защитата от слънцето и през лятото много внимава. А парфюмът? Paco Rabbane 1 million – „Просто защото парфюмът е най-важен. Той те прави изискан.” Влюбихме се в семплия му часовник (отново на Oriflame). „Не е нужно часовникът да е скъп, въпреки че според мен показва статуса на чоек.”, допълва той.

Завършихме приятния си разговор с една реплика на Коко Шанел, която гласи, че ако някоя жена ви е направила впечатление с това, че е облечена добре, но не можете да си спомните точно какви са били дрехите й, значи е била облечена безупречно. И наистина – Радослав споделя, че е напълно съгласен.

 И още:

– фишу Sisley

– чанта Puma

– Обувки Nickel, 129лв.

– часовник Oriflame

 

 

текст: Ралица

фотография: TeenViewSofia