Листна оса

5
Добави коментар
maritime
maritime

Листната оса може да „ужили“ лошо розитеЛистата на розите започнаха да се завиват и да изсъхват. Пръсках ги срещу листни въшки, но няма резултат. Кой друг неприятел може да причини завиване на листата?

Много характерно завиване на връхните листа по клонките на розата причинява листната оса Blenocampa pusilla. Тя е дребна (4 мм), изцяло черна. Напада всички сортове рози. Появява се към края на май – началото на юни. Снася яйцата си изолирано или по 2-3, подредени по периферията на  долната повърхност на листата. Младите ларви се вгризват, хранят се с паренхима, при което краищата на листната петура се завиват успоредно на средната жилка. Листата стават тесни и силно завити. Ларвите, скрити в гънките, отначало са прозрачнобели, по-късно стават светлозелени, с кафява глава. Към края на юли те какавират в пашкул плитко в почвата. Какавидите презимуват. Ако листата на розите са завити по описания начин и в тях се откриват бели или зеленикави ларви, повредите са причинени от листната оса.

Предпазни меркиСрещу този неприятел може да се пръска с един от следните препарати в доза за 10 литра вода – евисект С – 7.5 г; митак 20ЕК – 25 g/мл; Би 58 – 7.5 мл; актелик 50 ЕК – 15 мл; суперсерт 10ЕК – 2 мл; децис 2-5 ЕК – 3 мл; суми алфа 5 ЕК – 3 лял. При появата на първите повреди завитите листа да се отстраняват и унищожават. При обработка на почвата пашкулчетата с какавидите също да се събират и унищожават.