Смартфон без тарифен план с включен интернет трафик. Има ли смисъл?

70
Добави коментар
JimRaynor
JimRaynor

Детайли

Създадена на 11 април 2010

Написана от nixanbal

Посещения: 10911

Преди няколко години собствениците на мобилен телефон от породата „умен” си бяха рядкост, устройствата разполагаха с далеч по-простичка от днешните машини функционалност, а пък офертите на мобилните оператори се изчерпваха с пакети минути за разговори и тук-там някой SMS и MMS в плюс.

Днес смартфон е равносилно понятие на джобен компютър, неговите хардуер и софтуер търпят непрестанно развитие, а мобилните оператори вече се научиха да се съобразяват с изискванията и нуждите на собствениците на тези устройства. В този смисъл дори родните телекоми, които често пъти упорито се дърпат на всичко, що е свързано с благото на абонатите си, видяха, че смартфоните могат да им донесат допълнително развитие на бизнеса и решиха да предложат пакети мегабайти за мобилен интернет. Някои от опитите все още са доста плахи и офертите хич не ги бива, но пък поне има върху какво да се замисли човек и, дай Боже, някой ден и у нас да можем за 10 евро да сърфираме неограничено – нито в трафика, нито в скоростта.

Преди да хвърля поглед към актуалните предложения от операторите, както и на най-горещите оферти от всеки, нека изясня първо защо пиша този пост и какво смятам по въпроса, който си самозададох още в заглавието. Общо взето всичко зависи от това, какъв тип потребител съм и за какво ползвам устройството. Смартфон обаче едва ли ще си купя, просто за да имам надежден апарат за комуникация и тук-там някой SMS. Първо, защото смартфоните не са евтини и второ, защото има далеч по-подходящи телефони само за разговори – с по-силни батерии и по-неангажиращи възможности.

В такъв случай единият вариант е да съм адски голям фен (ОК, може без адски), при което търся как да изцедя всяка капка от възможностите на новата си играчка и съответно – искам достъп до интернет. Нон-стоп.

Другата опция е да се чудя в кой скъп телефон (да се чете смартфон) да вкарам голяма сума пари, така че не само да покажа колко съм заможен пред мацките, но и да ги държа под око във Facebook и Twitter, а също и да разменяме по някоя снимка по мейла.

Излиза, че и двата варианта обвързват смартфона с мобилния интернет, така че – не! Няма никакъв смисъл да си купуваш умен телефон с операционна система, опция да свалиш купища приложения и да имаш в джоба си най-новото от технологиите, ако просто не можеш да посегнеш към всичко това навсякъде, където и когато ти хрумне. Push e-mail, прогноза за времето, актуализация на социални мрежи, блогване и въобще почти всяко приложение си крещи за интернет достъп. Да не говорим за самото сърфиране в мрежата, което гълта мегабайти като ламя още със зареждането на хоумпейджа.

И така, след близо 2600 символа текст, който геройски изчете дотук, стигнахме до това, какво имат българските оператори да ни предложат като оферта за мощен смартфон и тарифен план с включен интернет трафик. От всеки от трите телекома избрах по едно предложение, което е не само актуално, но и едно от най-изгодните.

 

HTC Desire от GLOBUL с A750

HTC Desire е еквивалентен модел с първия смартфон на Google – Nexus One, само че излиза под бранда на създателите си от HTC и ще се предлага официално в България.

Защо ще ти хареса: 3.7” капацитивен AMOLED тъчскрийн с мултитъч, 1 GHz процесор, 576 МВ RAM памет, Android OS версия 2.1.

Цената му без договор е 859.90 лв. което е страхотно за старт, но в случая търсим подходяща оферта с дейта план. Е, Germanos и GLOBUL, които ще продават Desire, са го вързали в пакет с тарифния план GLOBUL A750, който между другото е доста добър за целта. С него телефонът струва 559 лв. а таксата на абонамента е 24.90 лв. на месец и за толкова клиентът получава 750 МВ включен трафик, 150 минути и 75 SMS-a към GLOBUL. Разговорите към останалите оператори ще се таксуват допълнително, така че фактурата вероятно ще започва от 30 лв., но пък достъпът до интернет ще е свободен и ще се възползваш от всички глезотии в Desire.

Ами Web&Talk? – ще попитат някои. О, да, ако сте попадали на реклама на новите тарифни планове на GLOBUL – Web&Talk, със сигурност ви е било навряно пред очите, че същите предлагат неограничен интернет трафик. Обаче фактът, че след определен момент таванът на скоростта става 128Kbps, което си е пълна мизерия, не го пише по билбордовете, нали? Да не говорим, че неограничените минути от същия пакет всъщност са 1500, но това според оператора е „разумното потребление”, така че за повече неразумни разговори ще си плащате допълнително. Нищо, че таксите започват от 25 лв./месец. Тези планове също са добра алтернатива от GLOBUL, само че ако наблягате повече на разговорите и не толкова върху пълноценното използване на апарата.

 

За 30 лв. месечно получаваш:

750 МВ интернет трафик 150 минути и 75 SMS към GLOBUL 16 минути към всички мрежи

 

 

HTC Legend от М-Тел със Surf 1024 MB

Втори телефон на HTC в материала, но няма как – моделите с тази марка добиха сериозна популярност у нас през последните 2 години и качествените им и напреднали функционално смартфони заслужено са в офертите на всеки телеком.

Защо ще ти хареса: 3.2” капацитивен AMOLED екран с мултитъч, монолитен корпус от алуминий, Android 2.1.

М-Тел предлага HTC Legend на цена 559 лв. кеш или 24.90 лв. месечна вноска при двугодишен лизинг, като таксата на тарифния план е отделно. Клиентът може да избере с коя програма да комбинира Legend – M-Tel Surf или M-Tel Surf & Talk. Разликата между двата вида тарифи е, че първата включва само интернет трафик, а втората и минути разговори, но само в мрежата на М-Тел. И именно поради последната особеност намирам комбинацията от HTC Legend с тарифен план M-Tel Surf 1024 MB за оптималния избор. Месечната такса е 23.90 лв. и за нея абонатът получава цял 1 гигабайт трафик за мобилен интернет и… това е всичко. Така че всички разговори ще надуват сметката и отново – едва ли ще плащаш под 30 лв. месечно, ако използваш картата и за обаждания. Все пак за тези пари си осигуряваш максимален брой включени мегабайти и си гарантираш постоянно пребиваване в мрежата през HTC Legend. Ако прехвърлиш границата от 1 GB, ще бъдеш таксуван с 25 ст. на мегабайт, което може да ти се струва ОК, но при А750 на GLOBUL тарифата е 10 ст. на МВ отгоре.

 

За 30 лв. месечно получаваш:

1024 МВ интернет трафик19 минути към всички мрежи

 

 

Motorola Milestone от VIVACOM с UniCall 10 + Data 750

Motorola Milestone първоначално бе пуснат в продажба в САЩ под името DROID, където се превърна в основен конкурент за iPhone и получи купища хвалби както от потребители, така и от медиите. По-късно смартфонът с Android OS се появи и в Европа и продължи да се налага като един от най-напредналите технологично апарати. Отскоро знаем, че Milestone се продава и у нас и по-конкретно от VIVACOM, които се похвалиха, че са купили модела още в началото на март, но не се учудвайте, ако и днес в магазин на оператора ви кажат, че го очакват всеки момент. Все пак офертата за Motorola Milestone вече е ясна. VIVACOM го предлага с всичките си тарифни планове, така че слуховете, че ще го пускат само с най-високите такси се оказаха неверни.

Защо ще ти хареса: 3.7” капацитивен тъчскрийн с мултитъч, 4-редова QWERTY клавиатура, Android OS версия 2.1.

Това определено е най-горещата оферта в каталога смартфони на VIVACOM, а и един от най-интересните апарати у нас като цяло. Остава въпросът с кой тарифен план е най-добре да се вземе Milestone. Телекомът го рекламира усилено с UniCall тарифите, а какво предлагат те по въпроса с интернет трафика? Малко. Най-евтината тарифа (10 лв. на месец) включва мизерните 10 МВ трафик, а най-високата такса от 70 лв. месечно носи 100 МВ, което е крайно недостатъчно и безумно смешно. Както и да го гледаш – Milestone ще си бъде функционален не повече от камък в ръката ти, ако ползваш смартфона с някой от тези планове. Не и ако се разровиш в опциите за допълнителен пакет обаче. VIVACOM предлага т.нар. Data пакети към всеки тарифен план, а при тях трафикът е от 30 до 750 МВ.

Следва да направим няколко прости сметки… Да речем, че се спираме на UniCall S, с който телефонът струва 699.90 лв. при двугодишен договор и който носи 30 минути разговори към М-Тел и GLOBUL, 120 минути към мобилната мрежа на VIVACOM, 150 минути към всички фиксирани оператори и 10 МВ – всичко това за скромни 10 лв. месечно. Към него избираме най-големия Data пакет (понеже сме алчни за мегабайти) – Data 750, и с това добавяме още 20 лв. към месечното си потребление. Излиза, че за точно 30 лв. сме си осигурили не само доволен брой минути за разговори към всички мрежи в страната, но и цели 750 МВ мобилен интернет трафик, с който да не оставяме Motorola Milestone да скучае нито за минута. Струва ми се разумно решение и думата оптимално ми пасва идеално в случая, а според теб?

 

За 30 лв. месечно получаваш:

760 МВ интернет трафик 120 минути към VIVACOM (мобилни) 150 минути към всички стационарни 30 минути към М-Тел и GLOBUL

 

 

Още детайли:

При нито един от споменатите тарифни планове неизразходваните МВ не се прехвърлят за следващия месец, с изключение на Data 750 пакета на VIVACOM.
При всички споменати тарифни планове отчитането е на 1 KB.
При всички споменати планове първоначалното таксуване при разговор е 60 секунди.
Извън включените минути за разговори в изброените планове (където ги има) цената за 60 секундно обаждане е: GLOBUL A750 – 32 ст., M-Tel Surf 1024 MB – 32 ст., VIVACOM UniCall S – 25 ст.