Шоколадова торта с фондан

5
Добави коментар
gossipgirl
gossipgirl

Продукти за тортата:
5 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
2 каф. чаши брашно
5 суп. лъж. какао
50 г натурален шоколад
1 каф. ч. олио
1 пакетче бакпулвер
2 пакетчета ванилия
1 ч. ч. захар
3-4 суп. лъж. течна сметана
За плънката:
2 суп. лъж. ром
1 бурканче сладко – конфитюр от кайсии или вишни
За фондана вижте рецептата тук.

Приготвяне:
В купа разбийте захарта с 5-е жълтъка и 1 каф. чашка прясно мляко.
Добавете брашното и бакпулвера, бъркайте, след което сипете и олиото и ванилиите. Бъркайте. Добавете какаото и разбъркайте добре.
Отделно разбийте белтъците на сняг и с леко бъркане добавете към основната смес.
Намажете с олио форма за торта с диаметър 22 или 24 см. Поставете сместа и оставете на 180 градуса фурна да се пече около 1 час. Извадете и оставете да изстине.
След като блатът е добре изстинал го разрежете на две с голям нож. Разтворете двете половини и напоете добре със сироп от 1/2 ч. ч. вода, рома и 1-2 суп. лъж. от сладкото. Поставете основата в тортена чиния и намажете обилно с конфитюра отгоре равномерно. Поставете и втория блат отгоре.
В отделен съд на водна баня стоплете сметаната и начупете шоколада. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Залейте след като поизстине, но не напълно, върху тортата. Това ще е кувертюр, който можете да използвате ако няма да покривате тортата с фондан. Или ако ще използвате фондан – за по-доброто му покриване на тортата.
Направете фондана и оцветете в желан цвят. Може да комбинирате с няколко цвята – както в случая с бяло (без боя) и синьо в различна концентрация.
Оформете фигурки чрез разстилане и работа с ръка. От основната маса фондан разточете кора и покрийте равномерно цялата торта. Украсете по желание.
Поставете тортата за поне 1 час в хладилник, за да стегне.
Добър апетит!

Монтиране на торта – видео

* * *

Торта Мус шоколад

Лека шоколадова торта

Френска шоколадова торта

Всички рецепти за торти на едно място