Поддръжка на градината и двора през април

4
Добави коментар
shimpa
shimpa

Какви грижи се полагат  при поддръжка на озеленените градини и дворове през месец април.

През април активната вегетация на растенията вече е започнала и те бързо започват да нарастват. През този месец може да засадите цветя и трябва да въведете постоянен режим на поддръжка на градината, в смисъл да се влезе в редовен цикъл на косене, поливане, резитби, торене и окопаване.

Следете прогнозата за времето, след преминаване от опасността от слани и градушки, може да изнесете разсадите с цветя и готовите сандъчета на открито на постоянното им място. Хубаво е един два дни преди това да сте ги закалили като сте ги оставяли през деня на вън и ги прибирате през вечерта или ги оставите под навес. След засаждането на цветята ги полейте обилно и подхранете с торове.

В април трябва да направите 3 – 4 коситби на височина 4 – 5 см. Ако имате цветя в тревната площ като парички, кокичета, минзухари, синчец, теменужки, нарциси и други не бързайте с косенето, а изчакайте 10 – 15 дни и увеличете височината на първите коситби.

Сега се започва да се водят резитби за формиране на короната. Ако не сте подрязвали редовно растенията първата резитба е най-важна. С нея се оформят водещи линии и после се режат само млади клонки над водещите линии. Трябва да направите една резитба, по-големите ентусиасти може да направят и две.

Преди дъжд или поливане е добре да наторите тревния чим и градинските площи с 30 кг. амониева силитра на декар. За цветните лехи може да добавите и калиеви торове, които помагат за по обилен цъфтеж.

Важно е през април  да се направи и едно окопаване на градинските площи. Те трябва да се поддържат чисти от плевели и с рохка повърхност. Освен естетическа стойност от това има и реална полза – намалява се конкуренцията за хранителни вещества и се подобрява водния и въздушен режим. Окопаванията не бива да са много дълбоки, защото ще нараним повърхностните корени на декоративните растения.

Поливането трябва да е по често. Ако имате поливна система, настройте я да полива всяка вечер. Роторните разпръсквачи пуснете за 10 минути, а дефлекторните за 3 минути. Настройте и датчика за дъжд да реагира на по малко количество валежи.

При поддръжката на двора ще трябва да започнат и пръсканията с препарати. Те се извършват основно при сухо време и не се полива 24 часа след третиранията на растенията. Нежеланите широколистни плевели в тревния чим напръскайте със селективни хербициди, листните въшки и други насекоми с инсектициди, а гъбните заболявания като ръжда, мана, кафяви, черни петна и други третирайте с фунгициди.

Източник: www.ecodesign.bg