Грижа за кожата на лицето

5
Добави коментар
rusenez
rusenez

От безгрижните 16 до края на средната възраст пъпките периодично загрозяват лицата ни. В зимните месеци, когато рано се смрачава, можем да се крием зад плътен слой фон дьо тен, но през пролетта слънчевите лъчи издайнически осветяват недостатъците по лицето. Видът на пъпките се определя от вида на причинителите и тяхното действие. Много често на акнето се гледа единствено като на козметичен дефект, а истината е, че то може да бъде симптом за сериозен здравословен проблем.

Пъпките по брадичката например говорят за урогенителни инфекции, а тези по челото насочват към възпаление на дебелото черво.  Хормоналният дисбаланс и хроничният запек също могат да причинят неприятното “разкрасяване“ на кожата.

 

За щастие има начини, чрез които свежестта на тена да се върне. Следните няколко правила ще ви помогнат да намалите неприятния ефект от появата на пъпките:

 

 – Ако вече сте се снабдили с тях, в никакъв случай не тръгвайте да  ги изстисквате /освен ако не са с черен връх/ – така само ще вкарате гнойта по-навътре в кожата и ще влошите положението. Да не говорим, че може да се разраните, а белезите минават бавно.

 

– В случай, че използвате медикаменти, не очаквайте резултатите да бъдат мигновени. Лечението на акнето изисква време.

 

– Звучи странно, но освен при херпеса пастата за зъби помага и при гнойни пъпки. Намажете проблемното място преди лягане, а на сутринта изплакнете обилно. Ще забележите, че пъпката се е свила, а червенината е намаляла.

 

– Избягвайте употребата на прекомерно мазни кремове – обикновено те запушват порите, което води до появата на комедони. Старайте се кожата на лицето ви винаги да е овлажнена.

 

– Гледайте да не докосвате лицето си с ръце твърде често – не само, че така го замърсявате, но е възможно и да  инфектирате вече разчоплените пъпки.

 

Ако акнето ви е упорито и постоянно, тогава най-добре е да  посетите дерматолог. Ако обаче става дума за спорадична поява на пъпки, причинена от замърсяването на околната среда, може да си помогнете сами. Ето няколко изпитани рецепти, които възвръщат чистотата на кожата.

 

– Стрийте на прах индийско орехче и го смесете с не сварено прясно мляко. С получената смес  намажете проблемната зона. Ефектът е незабавен.

 

– Направете си каша от 3 с.л. мед и 1 чаена канела на прах. Мажете пъпките преди лягане, а на сутринта изплаквайте лицето с топла вода. Извършвайте тази процедура в продължение на 2 седмици.

 

– Втрийте малко чеснов сок върху засегнатия участък. Правете това в продължение на месец и пъпките ще изчезнат.

 

– 1 ч.л.лимонов сок и 1 ч.л. канела на прах също вършат изненадващо добра работа в прогонването на досадното акне.