Любопитни факти за човешкия мозък

4
Добави коментар
CarloGambino
CarloGambino

Човешкият мозък е сложна, непозната и творчески надарена материя, с която се занимават биолози, невролози, психолози, химици… И все още не са я разгадали. Предлагаме ви десет любопитни факти за човешкия мозък:

10. Защо телефонните номера се състоят от 6-7 цифри?

Доказано е, че нашата краткосрочна памет може да “държи на светло” до седем обекта едновременно. Именно затова (освен кода) повечето телефони по света имат шест-седем цифри.

Ако желаете да помните повече от седем обекта, трябва да ги обедините в до седем групи.

9. Мозъкът възприема най-добре жълто-зеления цвят.

Мозъкът възприема най-добре жълто-зеления цвят. Нашите очи имат рецептори за три цвята – синьо, зелено и червено, а от тях следват всички останали. Но мозъкът няма такива рецептори. Той получава информация за светло и тъмно и за разликата между цветовете.

8. Течностите влияят на работата на мозъка.

Обезводняването е пагубно за вашия мозък, просто защото 75% от организма се състои от вода. Затова и при някои диети хората забелязват, че паметта им се влошава и способността им да разсъждават намалява.

7. Защо се страхуваме от сенките?

Човешкият мозък е склонен да възприема сянката като физическо продължение на тялото. Това е така, защото мозъкът определя положението на телата в пространството не само според ъглите и краищата им, но и според сенките, които хвърлят. Затова и изкривената сянка може да даде съвсем погрешна представа за това, което виждаме.

6. Кръстословиците пазят от Алцхаймер.

Активната интелектуална работа и новите предизвикателства за мозъка ни го карат да изработва нови клетки, които да заменят стареещите. Затова учените съветват хората да решават кръстословици или просто да тренират паметта си, четейки и запомняйки стихове.

5. Молитвата не е случайна.

Молитви съществуват във всички религии и неслучайно се наричат “храна за душата”. Защото в процеса на молитва и медитация в мозъка възникват делта-вълни, каквито обикновено се фиксират при кърмачетата в моменти на удоволствие. Така ние “отключваме” една реалност, която влияе благотворно на ума и тялото ни.

4. Не се страхувайте от умствен труд.

Умственият труд не уморява мозъка, така както физическият труд – тялото. Причината – в мозъка не се отделя т. нар. токсин на умората.

3. Другият в нас знае повече.

Нашето подсъзнание е по-силно от нас. Тестовете показват, че първото впечатление и първата информация, която получаваме, е най-точна. Когато започнем разумно да я анализираме, най-често грешим.

2. Мозъкът се буди по-трудно от тялото.

Това, че сте станали, не означава, че сте будни, защото мозъкът се буди по-бавно от тялото. Ако искате да го събудите, правете това, което хората правят от поколения – прочетете сутрешния вестник.

1. Мозъкът разбира по-лесно какво казват мъжете, отколкото какво казват жените.

Женските гласове са по-музикални и звучат на по-висока честота. Затова мозъкът се нуждае от допълнителни ресурси за разшифроване на съдържанието на гласовия код. Дори хората, страдащи от звукови халюцинации, чуват значително по-често мъжки гласове.