Как да си направим сами мултитъч повърхност

2
Добави коментар
pepemanshon
pepemanshon

Как да си направим сами мултитъч повърхност

Стъпка 1 – Какво е мултитъч повърхност? Най-просто казано, това е голям чувствителен на допир екран, който може да обработва няколко докосвания едновременно. В този случай, неограничен брой точки на топир. Когато повърхността позволява множество точки на допир да бъдат обработвани едновременно, стават достъпни така наречените жестове. Например „пощипване“ за смаляване или увеличаване на изображение, разтягане на прозорци с два и повече пръста и т.н. Поддръжката на жестове прави чувствителната на допир повърхност много по-интуитивна, а и забавна за употреба.

Стъпка 2 – Как работи? Има много различни технологии, които могат да бъдат използвани, за да се създаде мултитъч повърхност. Повечето (почти всички) от тези повърхности използват оптична технология за следене, работеща в инфрачервения спектър (IR). Технологията, която е използвана в тук се нарича директно осветяване на повърхността. Тя позволява да бъде положен защитен слой над повърхността, който предпазва деликатните слоеве отдолу. Подредбата на акрилните слоеве е както следва:

1. Чувствителна на допир повърност (абразивно-устойчив акрил) 2. Дифузер/прожекционен слой (акрил със задна прожекция) 3. EndLighten акрилен слой

Стъпка 3 – Трябва ви компютър Не е нужно да сглобявате нова конфигурация специално за този проект. Всеки компютър с бърз процесор и добра видеокарта ще ви свърши работа. Ако планирате, обаче, да опаковате резултата от вашата работа в красива кутия, ще ви е необходимо добро охлаждане и минимална разсейвана топлина. Друг фактор е големината на кутията, за да не пречи самият компютър на прожекционната система.

Примерна конфигурация: Intel Core i5-660 Clarkdale 3.33 GHz ASUS P7H55D-M EVO Micro-ATX Motherboard A-DATA 4GB (2 x 2GB) PC3 12800 Memory XFX HD-567X-YNFC Radeon HD 5670

Стъпка 4 – Модифицирайте камера Използваната камера в този проект е PS3 Eye camera, а за да работи с инфрачервена светлина, тя трябва да бъде леко модифицирана. Тази плейстейшън камера се използва, защото: а) евтина е, и б) поддържа разделителна способност от 640х480 при 60 кадъра за секунда. Тези параметри са идеални за чувствителната на допир повърхност, защото осигуряват необходимата плавност и точност на работа.

За да сработи камерата, трябва да премахнете инфрачервения филтър и да сложите на негово място такъв, който пропуска този честотен спектър. Той осигурява пропускане към системата само на инфрачервена светлина с определена дължина на вълната. Важно е дължината на вълната, която пропуска този филтър да съвпада с LED проектора, използван за осветяване на повърхността.

Стъпка 5 – Подготовка на акрила Най-важният слой е EndLighten – той отговаря за разпределянето на инфрачервената светлина от страничните ръбове към горната и долната повърхност. За това трябва много добре да се полират краищата на този слой, за да се повиши количеството инфрачервена светлина, което може да бъде инжектирано в него. Ако е възможно се препоръчва лазерното изрязване на слоя, тъй като то автоматично полира краищата. В противен случай използвайте фини шкурки до постигане на желания резултат. Другите два акрилни слоя трябва да останат груби и неполирани, за да не може IR светлина да преминава през тях. Дифузьонният слой трябва да бъде поставен директно над EndLighten слоя, той действа като екран, който пречи на LED проектора да свети директно през слоевете в лицето ви. Най-отгоре се поставя защитният слой абразивно-устойчив акрил.

Стъпка 6 – Поставете IR лентата IR лентата трябва да бъде прикрепена по края на EndLighten акрилния слой. Тя „инжектира“ IR светлина в сърцето на вашата мултитъч система. След като свършите, отрежете оставащата лента, защото се получава загряване, ако в края остане неизползвана дължина. Ако извършвате тестове на творението си, можете да прикрепите лентата с лепенки, но за крайния продукт се препоръчва специална рамка, която не само ще изолира IR лентата, но и ще държи трите акрилни слоя неподвижни и добре центрирани един спрямо друг.

Стъпка 7 – Подравняване Повърхността ви е почти готова на този етап. Остава да настроите проектора и камерата, така че да покриват едно и също пространство. Първо поставете проектора под повърхността, като леко го повдигнете, така че светлината безпрепятствено да достига до огледалото. Поставете огледало с предна отразяваща повърхност (нужно е такова огледало, за да не се изкриви изображението допълнително от повърността на стъклото при обикновените огледала) така, че да отразява светлината от проектора върху акрилните слоеве. Първоначално изображението ще прилича повече на трапец, но с малко настройки от проектора би трябвало да получите перфектен четириъгълник. Поставете камерата, така че да е насочена перпендикулярно нагоре към акрилните слоеве.

Стъпка 8 – Калибровка и тестове След като всичко е позиционирано правилно е време за калибриране и тестове. Първо свържете проектора и камера към компютъра и стартирайте всичко това. След това инсталирайте the CL-Eye Platform драйверът и CCV. Последното е програма с отворен код, която обработва инфрачервеното изображение, уловено от камерата. След като стартирате програмата може да експериментирате като докосвате повърхността и следите как това се регистрира от камерата. Поиграйте си докато постигнете желаните резултати. Накрая завършете калибрационния процес като синхронизирате пикселите на проектираното изображание с точките, които улавя камерата.

Стъпка 9 – Опаковайте Ако всичко е минало гладко, в този момент би трябвало да имате пълноценно работеща мултитъч повърхност. За да бъде проектът ви напълно готов и да прилича на пазарно изделие, трябва да му осигурите подходяща кутия. Най-важното е тя да е добре оразмерена, така че да не пречи на изображението, както и да има добро охлаждане.

Успех!