Ягодите: 3 здравословни ползи и 4 идеи за сандвичи с ягоди

1
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Осем ягоди на ден – и ефектът е същият като от една ябълка дневно!

Само една чаша ягоди дневно, или осем на ден, влияе благотворно върху ума, сърцето и целия организъм, а съдържа само 45 грама калории, 7 г захар и повече витамин С, отколкото портокала.

Заради по-ниското съдържание на захари и наличието на витамини, антиоксиданти и диетични фибри ягодите се препоръчват и на диабетици. Освен това намаляват риска от някои видове рак и болестта на Алцхаймер.

Виж още: В кои плодове има най-малко захари (и къде са най-много!)

Ето още три научно доказани ползи от ягодите, които са най-актуалният плод на сезона. Данните са от конференцията по експериментална биология, състояла се преди месец в Сан Диего, щата Калифорния:

– Ягодите биха могли да подобрят здравето на сърдечносъдовата система при подрастващи, които са предразположени към такива проблеми. В изследването са участвали момчета на възраст 14-18 години с наднормено тегло, които приемали по 50 г ягоди на прах.

– Флавоноидите в ягодите могат да намалят възпаленията при хора с наднормено тегло. Подобен ефект е бил отчитан и преди, но сега е потвърден при клинични изпитвания в течение на близо три месеца с участието на 60 души. 

Обикновено затлъстяването и повишените нива на липиди в кръвта покачват равнището на нитрита, свързван с възпаленията, а намаляването му е резултат от действието на ягодите, което снижава и риска от хронични заболявания.

– Диетата с ягоди подобрява когнитивните способности при по-възрастните хора. Количество от около две чаши дневно въздейства положително при отсъствие на неврологична дисфункция, установило проучване при мъже и жени на възраст от 60 до 75 години, които приемали еквивалента на пресните ягоди под формата на прах в продължение на три месеца.

Положителен ефект бил отчетен също така върху пространствената памет и разпознаването на думите. Като цяло резултатите от проучването показват, че диетата с ягоди може да бъде ефективно средство за борба с упадъка на когнитивните функции, който настъпва с напредването на възрастта.

Виж още: Сладко и солено с ягоди

Ако обаче си мислите, че ягодите със сметана за десерт и любовна предигра са единствената възможност да включите този полезен плод в диетата си – ето рецептите за четири сандвича (два сладки и два солени), създадени от Джена Брадок като допълнителна възможност да се насладите на това „мъничко, червеничко, което и царя от път отбива“.

Приготвят се лесно, с препечени филийки пълнозърнест хляб. Стават не само за закуска, като освен диетична, но пълноценна храна, са и невероятно ароматни!

1. Сандвич с ягоди и бадемово масло

Препечената филийка пълнозърнест хляб намажете с 2 чаени лъжички бадемово масло. Отгоре наредете ягодите, нарязани по дължина, и поръсете с какао на прах.

2. Сандвич с ягоди и хумус

Препечете филийка пълнозърнест хляб и пригответе хумус, като в купичка смесите 1/2 чаша сварен, отцеден и изплакнат бял боб, чаена лъжичка зехтин extra virgin, щипка чер пипер (или повече, на вкус) и намачкате с вилица. Намажете хумуса върху сандвича и отгоре подредете ягоди, нарязани на филийки. Поръсете с накълцан пресен босилек.

3. Сандвич с ягоди, сирене и шамфъстък

Смесете 30 г козе сирене с осем малки ягоди, нарязани на парченца. С така получената смес намажете топлата препечена филийка, а отгоре поръсете с 10 обелени шамфъстъка или други ядки по ваш избор.

4. Сандвич с ягоди, авокадо и балсамико

В купичка намачкайте с вилица 1/4 авокадо и го намажете на препечена филийка. Поръсете с 2 чаени лъжички наситнено козе сирене и подредете отгоре ягодите, нарязани на половинки. Напръскайте с балсамов оцет.

Виж още: Приготви си сам: Ягодово дайкири

Източник: California Strawberry Commission