Мастурбацията – един различен поглед

4
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   „Трябва да съм била на осем години, когато баща ми ме наказа заради някакво мое провинение, като ме затвори в шкафа. Докато седях вътре, забелязах, че ако притискам много силно бедрата си едно в друго, изпитвам удоволствие, което не бях изпитвала дотогава. Тържествувах. Наказанието в шкафа се превърна в удоволствие. Продължих да му се наслаждавам. То беше нещо като своеобразно отмъщение към баща ми, който често беше несправедлив с мен. Разбира се, ужасно се страхувах да не би той да разбере какво правя. Беше кошмар. Приятен кошмар!“
Даниела, 27 години

Както се вижда от разказа, Даниела е открила връзката между насладата, страха и срама. 
От продължението на нейната история става ясно, че много дълго в отношенията є с мъжете чувството на срам от собствената є порочност є е носило голяма наслада.
Все още жените, които разказват за сексуалното удоволствие, което са получили насаме със себе си, не са толкова много. Или поне са много по-малко от онези, които се задоволяват сексуално по този начин.
Огромна част от жените прибягва до мастурбацията като надежден начин за стигане до оргазъм, но все още много от тях се страхуват да го признаят. Какво е това – социално табу ли, или лична женска тайна? Някои дами дори са склонни да отричат: „Нямам нужда от мастурбация! Нормалният секс ми е напълно достатъчен.“ Други пък предпочитат да разказват как правят секс с партньор, вместо да обясняват как се задоволяват сами. Подобна прикритост означава, че

Табуто продължава да живее
независимо от крясъците на женските списания, книги и филми на тема секс. Единствената драстична промяна в съзнанието на съвременните жени е, че те вече не смятат мастурбацията за престъпление. Дамите, които все още не са преодолели това усещане, се издават като премълчават или пък спестяват подробности от своя опит в тази посока.
Представата, че мастурбацията е нещо престъпно, е вкоренявана дълбоко в съзнанието ни цели 20 века християнство. На мъжете било забранявано да пилеят ценното си семе, а на жените – да дават гласност и въобще да признават сексуалните си щения.
Но макар и критикувана, мъжката мастурбация някак винаги е била по-нормално възприемана от женската. Сигурно защото признанието на жената, че мастурбира, е признание, че и жените имат непреодолими сексуални пориви.
Излиза, че табуто е част и от провъзгласения от мъжете сексуален морал – за тях е недопустимо да приемат, че жените могат да изпитват удоволствие и без тяхно участие.
Най-често мастурбацията при жените завършва с клиторен оргазъм (той е възможен и без проникване във влагалището). Мъжете възприемат този факт като покушение срещу властта на техния всепроникващ фалос. Оттук идва и желанието им да се опълчат на… клитора.
През ХІХ и началото на ХХ век мастурбацията била

Яростно нападана от лекарите 
които виждали в нея причина за ранната глухота и световъртеж, както и за умствена изостаналост при мъжете и истерия при жените. Впрочем те дори лекували въпросната истерия чрез, представете си, обгаряне на клитора посредством сребърен нитрат или направо чрез оперативно отстраняване на клитора.
Книгите по сексология (с изключение на тези, които са написани от феминистки) описват клиторната наслада незряла или само като предшестваща проникването във влагалището.
Освен това в почти в 90% от случаите формата на вибратора повтаря тази на пениса  (само дето вибраторът понякога е внушително по-голям и от най-големия пенис), защото сексуалната наслада непременно трябва да е свързана с мъжкия член. Някои наблюдатели са склонни да видят пропаганда и в този факт.
В много страни по света под влияние на исляма и анимистични култове се извършват осакатяващи операции на половите органи. Такава е например инфибулацията (зашиването), която завинаги изключва клиторната наслада, води до заболявания, а понякога и до смърт.
Западният свят дълги години гледаше на подобни интервенции като на културна традиция. Едва през последните години европейските съдилища квалифицираха подобни интервенции като нанасяне на телесна повреда.
Въпреки че днес страстите са поутихнали, все още се намират лекари, които смятат, че мастурбацията за лош заместител на обичайния сексуален акт. Освен това според последни научни данни сред жените мастурбацията е най-доброто средство за достигане на оргазъм
При жените над 40-годишна възраст сексът с мъже води до оргазъм едва в 24% от случаите, а при самозадоволяване 56% от дамите на същата възраст изпитват оргазъм всеки път. Следователно този надежден начин за постигане на оргазъм може да бъде препоръчан на всички жени, които не могат да изпитат върховното сексуално удоволствие по друг начин.
Днес мастурбацията се смята за нормална и безопасна, а забраната се възприема като анахронизъм. Повечето специалисти в областта на сексологията обаче са на мнение, че този акт представлява самотно нарцистично наслаждение и тъжна подмяна на пълноценните любовни отношения.

Няма срамни ласки
До 5–6-годишна възраст децата изследват своето тяло от главата до петите и с удоволствие експериментират с усещанията си. Този момент е много подходящ те да бъдат научени от родителите си на две важни истини: че сексуалното удоволствие е хубаво нещо и че тялото ни принадлежи изцяло. Това означава, че не бива да се караме на детето си, когато го „хванем“, че си доставя сексуално удоволствие с ръце, без дори да подозира какво прави. Важно е да му обясним, че никой друг – нито приятел, нито роднина – не бива да докосва тялото му, освен ако самото то не позволи това. Никоя ласка не е срамна, стига да не е против волята. Не бива обаче да му позволявате да се милва и докосва пред хора! Възрастните не уважават достатъчно личното пространство на детето – те не го оставят да се къпе само или пък правят иронични подмятания за току-що „напъпилия“ бюст при момичетата. Родителите трябва много да внимават, защото тези безобидни шегички могат да осакатят представата на детето за сексуалността и тя да бъде възприета от подрастващото дете като нещо срамно.
Много медицински лица са на мнение, че е немислимо да съществуват заедно щастливата интимна любовна привързаност и… мастурбацията. Така мислят и много жени. Гинеколозите споделят: „Пациентките се притесняват да говорят на тази тема. Обикновено казват: това не ми е нужно, аз съм омъжена.“ За тях сексуалното щастие винаги е свързано с друг човек и ако то е невъзможно, не биха посегнали към възможността, която им дава самозадоволяването. В тяхната представа мастурбацията е

Oтделяне от двойката 
Истината е, че за да обичаш друг човек, трябва първо да обичаш себе си. В противен случай отношенията могат да се превърнат в зависимост, търсеща във връзката доказателства за собствена значимост, в която иначе не сме много убедени.
При жените съществува дълбока зависимост между непознаването на собственото тяло и невъзможността им да изпитват оргазъм. В резултат те се оказват неспособни да направляват партньора си в леглото и пасивно очакват от него… всичко. Нещо повече – те са склонни да гледат на мъжа като на единствения виновник за това, че не изпитват сексуална наслада. Съветът към тези дами е спокойно да изследват тялото си насаме, а после да покажат на партньора си какво им харесва и да го направляват с думи и действия.
Бог или природата не създават нищо просто ей така – жените просто нямаше да имат клитор, ако бог или природата не искаха той да бъде използван.
Впрочем жените е добре да изследват цялото си тяло, а не да се ограничават само със стимулация на клитора. По време на мастурбация можете да стимулирате предната част на влагалището, както и аналната област и гърдите.
Пръстите често престават да бъдат достатъчни, особено когато жената мастурбира често.

Вибраторите
са уреди за постигане на сексуална наслада по време на мастурбация. Най-предпочитаните от жените вибратори са нормалните по размер (нито много големи, нито много малки), които не са особено твърди. Дамите залагат на безшумните машинки за удоволствие, които имат различни режими на работа. С една дума, на тези, които можеш да носиш и в дамската си чанта.
Мастурбацията с вибратор носи бързо и почти гарантирано наслаждение, факт, който разбират все повече жени.
„Можеш да достигнеш оргазъм за по-малко и от две минути. Понякога го правя точно преди сън, друг път – когато се събуждам сутрин. Понякога си помагам с еротично списание или пък си пускам еротичен филм, понякога собствената ми ръка и фантазия са достатъчни. Обичам да контролирам момента. Чувствам, когато „върховният край“ наближава… Още малко, и в мен се разлива онова усещане, което заглушава всички останали усещания. Всичко останало престава да има значение и изчезва. Когато отново дойда на себе си, се чувствам свежа и отпочинала.“

Тя не е нито по-хубава, нито по-лоша
нито по-вълнуваща, нито по-малко вълнуваща от нормалния секс с партньор. Мастурбацията просто е различен начин за правене на секс. Жените имат нужда от нея, за да се чувстват задоволени, щастливи и реализирани.
Впрочем ето какво казват мъжете: „Знам, че жените получават огромно удоволствие от мастурбирането, но аз лично никога не съм бил свидетел на подобно нещо. Приятелката ми отказва да прави това пред очите ми.“
До оргазъм чрез мастурбация се стига, ако си напълно отдаден на заниманието си. Тази пълна отдаденост се постига трудно в компанията на другия сексуален партньор.
 Малко са дамите, които се осмеляват да мастурбират пред сексуалния си партньор. Вероятно това е свързано с мита, че върховното удоволствие трябва да се постига едновременно. Лъжепредставата за синхронния оргазъм (става, но по случайност и много рядко!) отнема на сексуалните партньори възможността да преосмислят насладата и да я погледнат на секса като на акт, при който не е престъпно да мислиш за собственото си удоволствие. Понякога точно мастурбацията помага да бъдат преодолени трудните моменти в сексуалния живот на двойката.

ФИЛМИ, ФАНТАЗИИ, РЕЛИГИИ
Досещайки се за своята сила, мъжът се опитва да упражнява власт над сексуалната наслада на жената, представяйки себе си и по-специално фалоса си като единствен източник на върховното удоволствие.
Ако се съди по порнофилмите обаче, излиза, че женската мастурбация е на едно от първите места в топ 10 на мъжките сексуални фантазии. Мъжете знаят, че жената може да бъде наистина неудържима в това да си доставя удоволствие сама.
 В знаменитата сцена от филма „Екзорсистът“ по романа на Уилям Блати подрастващо момиче, обладано от демони, мастурбира с помощта на разпятие. „Това е режисьорска фантазия“, вероятно биха се изсмели свещениците. Особено тези, които упражняват екзорсизъм (практика за изгонване на демони или други зли духове от човек или място, където те съществуват. Според християнската традиция хората, практикуващи екзорсизъм, наричани екзорсисти, са обикновено членове на църквата или смятат, че притежават свръхестествени сили и умения – бел. ред.).

Все пак е трудно да бъде формулирана някаква обща позиция по този въпрос. Според едни представители на църквата мастурбацията като автонаслада се разглежда като грях. Според други, доколкото този акт на наслада се постига в уединение, той не би трябвало да се смята за нещо грешно.