БГ архитектка в Ню Йорк прави рокли от рециклирани ластици и офис-материали

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Не е рядкост сред архитектите да се изявяват и като модни дизайнери в днешно време. Но далеч не всички биха направили това по начин, който да накара обществото да се замисли за възможността всеки материал да заживее втори живот, след като в даден момент започне да изглежда ненужен.

Българката Маргарита Милева, която живее и работи в Ню Йорк, е един от тези, които го правят точно така. Тя е известна в арт-обществото с уникалните рокли, които прави от…. ластичета. Това обаче е „периодът на зрялост“ за твореца у нея. В началото Милева започнала да използва канцеларски материали като кламери и визитки, за да прави сложно изтъкани, меки рокли, подходящи за модния подиум.

„Идеята да започна да работя с нетрадиционни материали се роди през 2009 година, в началото на икономическата криза в САЩ. Архитектурната професия тук в САЩ и строителната индустрия като  цяло бяха, а и продължават да са, един от най-силно засегнатите сектори на икономиката. Мои приятели – архитекти от Италия, Португалия и Германия – ме поканиха да участвам в изложба, организирана от тяхната галерия 255 Canal. Аз с удоволствие приех поканата, желаейки да представя идеите, които ме вълнуват.

Така се “роди” колекцията ми от бижута “Рециклиране на Архитектурния офис”. От една страна исках да използвам офис материали, които вече не се използват в съвременния архитектурен офис, изместени от дигиталните технологии. От друга страна името на колекцията носи и известна доза ирония, поради факта, че през 2009-10 г. почти нямаше никаква работа за архитекти, т.е. липсата на проекти водеше до символично рециклиране на архитектурния офис“, разказва Милева.

По думите й, нестандартното творчество в нейните рокли и бижута се преплита с желанието да се използват нови технологии и материали, които да защитават природата, а не да разрушават околната среда.

Модата и архитектурата

Днес Милева прави впечатляващи рокли от ластичета, които вече са хит сред арт-обществата по цял свят. Те представляват старателно навързани едно към друго гумени ластичета, оформящи силуета на елегантна дреха, като различните цветове ластичета оформят различните цветни ивици на арт-облеклото. Някои от роклите се състоят от по над 15 хиляди гумени лентички. Затова роклите тежат няколко килограма. Самото им изработване трае стотици часове.

Една от първите рокли Милева направила за дъщеря си. За да я изработи, архитектката прекарвала в „плетене“ на ластичета всяка вечер в продължение на няколко седмици.

Днес Милева не се ограничава само с рокли. Може да прави и други модни елементи – обувки, чанти. Но като че ли най-много й харесва изработката на бижута.

Макар да изглежда, че момичето, потънало в „скучната“ професия на архитекта, е намерило своята арена за креативни изяви в сферата на модата, истината е, че Маргарита Милева винаги се е увличала от този вид изкуство – просто за дълъг период от време това не е било толкова видно. „Моите родители са художници. Майка ми е скулптор, а баща ми живописец. Аз винаги съм се занимавала с дизайн на бижута и мода, но за първи път представих моя дизайн пред по-широка публика“, казва Милева за времето, когато „за първи път“ е показала своите рокли и бижута. „Модата е архитектура, разликата е само в пропорциите“, казва българката, цитирайки Коко Шанел.

След първоначалният етап на експериментиране с офис-материалите днес Милева вече прави цели колекции от необичайни „съставки“, а образци от нейните бижута се купуват от колекционери от къде ли не. Нейни модели се продават в магазини на музеи и галерии като  Museum of Contemporary Art в Чикаго, Brooklyn Museum в Ню Йорк, Сиатълския музей на изкуствата, Центъра за модерно изкуство в Хюстън, Музея на изкуствата в Индианополис, Foundacia Serralves в Португалия и др.

Как модата насочва мисленето към екологията

„За мен е важно публиката да разглежда и възприема моите работи като предмети на  изкуството, а не толкова с утилитарния си елемент. Аз се радвам, когато се превръщат в предмет на разговор и насочват вниманието към защита на околнота среда, вторичната употреба на материали и т. н.“, казва Милева.

Факт е, че освен за Милева темата за рециклирането е все по-важна и за други модни дизайнери по света. Този акцент започна да се появява в модните колекции на големите имена от подиумите.

Когато обаче тя идва от „сериозна“ област като архитектурата, нейното измерение е друго. „Аз съм лицензиран архитект в Ню Йорк, а също имам лиценз за специалист в употребата на “зелени” технологии в строителството и архитектурата, – казва Милева. – Мисля, че моите интереси и идеи са неразделно преплетени и проектите ми взаимно си влияят и обогатяват, независимо дали са мода, дизайн или архитектура.“

(Следва)