Официален сайт на Варненска и Великопреславска Света Митрополия – Община Варна готви стратегия за борба с наркозависимостите

8
Добави коментар

В Община Варна беше обсъдена стратегия за борба с наркозависимостите

Църква и превенция

Светослав Ангелов

    На 25.06.2008 г. в сградата на Община Варна се проведе среща между представителите на различни отдели, работещи в сферата на превенцията, рехабилитацията и реинтеграцията на лица, зависими от психоактивни вещества. Целта на срещата беше изработването на общинска стратегия в тези области. От името на Православен център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. Боян Енравота” присъстваше дякон Михаил (Милен Манев) в качеството си на административен директор на центъра и Светослав Ангелов (консултант по трудова терапия и водещ вероучението на наркозависимите). В работната група, която беше излъчена, взеха участие представители от почти всички отдели, включително и административния директор на ПЦДОН.

    На 06.07. със съпругата ми Росица Ангелова взехме интервю от д-р Борислав Станчев, Главен експерт и началник на отдел „Превенция“, за Официалния сайт на Варненска и Великопреславска света митрополия. Основният въпрос, който ни интересуваше, беше как д-р Станчев вижда участието на Църквата в процесите на превенцията, рехабилитацията и реинтеграцията на лица, зависими от психоактивни вещества и какво място ще намери тя в общата стратегия. Мен лично отговорът, даден от експерта не ме удовлетвори, макар в много отношения да срещнах разбиране и адекватност по парливи въпроси и проблеми, защото останах с впечатление, че очакванията му, свързани с участието на Църквата, са главно на нивото на това, което „тя вече прави”:
– Рехабилитация и ресоциализация на наркозависими – с помощта на „резидентни програми“ (комуни) или „дневни центрове“;
– Превенция на наркоманиите, провеждана единствено сред рисковите, т.нар. „маргинални“ обществени групи.

    Затова по-късно взех още няколко интервюта (от семейство „в риск” – родителите на едно от момчетата, минали през рехабилитационната програма на ПЦДОН и включени в реинтеграционната ни програма, от счетоводителката на ПЦДОН г-жа Милка Генчева, водеща комуникацията с родителите на обгрижваните младежи и от свещ. Георги Фотакиев – ръководител на ПЦДОН „Св. Боян Енравота”). Включихме кадри и от неделната Света Литургия в храм „Св. Цар Борис” – гр. Варна, с които да илюстрираме и подкрепим думите на интервюираните православни християни, които вярват, че за Църквата има и много по-широко поле на работа от това, на което се очаква помощта й към този момент.

Интервю с доктор Борислав Станчев, Главен експерт и началник на отдел „Превенция“ към Община Варна.
Интервюиращ: Светослав Ангелов
Видеозапис: Росица Ангелова

Интервю със семейството на Антон, преминаващ курс на лечение в ПЦДОН „Св. Боян Енравота“
Интервюиращ: Светослав Ангелов

Интервю с г-жа Милка Генчева, счетоводител на ПЦДОН, отговаряща за връзката с родителите на обгрижваните младежи
Интервюиращ: Светослав Ангелов

Интервю със свещеник Георги Фотакиев, ръководител на ПЦДОН „Св. Боян Енравота”.

Интервюиращ: Светослав Ангелов

Някои от загадъчните методи за лечение в ПЦДОН „Св. Боян Енравота“:

Малък вход:

Причастяване със Светите Тайни:

Проповед на Св. Ангелов:

Към „Новини“…