Защо е важно да кърмя?

3
Добави коментар
imasumak
imasumak

Може би всяка жена, която за първи път ще бъде майка си е задавала този въпрос. Всяка от нас е чувала от баби, лели, майки, че най-хубавата храна за малкото е кърмата. Но защо? Преди години когато повечето семейства осъществяваха една миграция от селото към града, жените трябваше да станат „модерни“, т.е. да работят на равно с мъжете, да гледат семейството си и да бъдат „конкурентно“ красиви. Като че ли по онова време най-доброто за детето беше да му се дава изкуствено мляко, защото всички така правиха. Днес нещата не са много по-различни. Майките искат да изглеждат добре и бързо да се върнат във форма и да не си „развалят“ гърдите. Сухото мляко е бързо и лесно средство да си нахраниш детето, а и много често се чува мнението: „Аз моето съм го отгледала само на сухо мляко и нищо му няма!“.

Днес, като почти всяко друго нещо, кърменето се завръща като приоритет на майката. Да, разнообразие от сухи млека има, цените им също са различни. Всяка опаковка е по-шарена от другата и надписана като лозунг на предизборна кампания. А някой запитва ли се как се прави това мляко така, че да стои години в тези опаковки? Макар да уверяват, че са пълни с витамини и полезни съставки. Е, потреблението определя предлагането. Винаги е било така.

Кърменето има много предимства, първото от които е, че тя осигурява всичко необходимо на детето ви. Не е нужно да се чудите това мляко дава ли му всичко, има ли някакви химии в него и съставки, които не са чак толкова полезни за вашето съкровище (разбира се това никога няма да бъде споменато на опаковката). Кърмата е лесно смилаема, естествена, прясна и топла. Тя съдържа оптимално количество от протеини, въглехидрати и мазнини. Освен това гениалната майка природа е измислила процеса така, че с развитието и променящите се нужди на вашето бебе се променя и кърмата ви, за да има то всичко необходимо. Така например кърмата при недоносените деца е с различен състав от тази при доносените. Освен това тя променя и своя вкус в зависимост от това какво яде майката, като по този начин деликатно подготвя детето за разнообразието от вкусове, с който ще се запознае по време на захранването. Кърмата подпомага правилното развитие на целия организъм. Тя е един емоционален процес за майката и детето.

Научен факт е, че кърмените бебета са по-здрави. Кърмата е „лекарство“.Тя предпазва малкия човек от различни заболявания, а ако се разболее от нещо, то протича по-леко, по-бързо оздравява и много по-рядко се налага да постъпва в болница. Съвременните изследвания доказват, че кърмата оставя отпечатък в развитието на детето за цял живот. В нея освен перфектно съотношение на белтъци, въглехидрати и мазнини, освен витамини и специфични вещества има и антитела на майката, който се отделят в кърмата, за да защитават бебето през така важните първи месеци от неговия живот. Тъй като децата се раждат без изградена имунна система, много важна защита им осигурява именно кърмата. Освен това имунната им система се развива много по-правилно и риска от алергии значително намалява. Кърмените бебета боледуват много по-рядко от инфекции на дихателните пътища, възпаления на ухото(отит), диарии, инфекции на пикочните пътища, кожни екземи. Освен това кърмата естествено потиска болката при бебето.

Кърменето се отразява и благотворно на майката. Защо? Първо защото през периода на кърмене структурата на гърдите се променя и вероятността от развитие на рак на гърдата намалява. Колкото по-дълго кърми една жена, толкова рискът намалява. Намалява и рискът от рак на матката и яйчниците. По време на кърмене се отделя хормон, който кара матката да се свива и подпомага нейното възстановяване. За това не се учудвайте, ако в началото на кърменето усещате леки контракции (все едно че ще ви идва цикъла). Това е съвсем естествено и нормално и ще отшуми с времето. Освен това кърменето подпомага възстановяването на фигурата и теглото, тъй като за образуването на кърмата е нужна много енергия. Една кърмеща жена е нормално да има много по-големи нужди от храна и течности от същата некърмеща. Не се притеснявайте, ако ви прималява от глад, а искате да отслабнете. Пийте повече течности и хапвайте колкото и каквото ви се яде. Кърмещата жена е като бременната и също трябва да се старае да се храни пълноценно. Ще се учудите как при толкова големи количества храна, вие все пак отслабвате. Намаляват се инсулиновите нужди на кърмещите жени, което е особено важно за жените със захарен диабет, намалява и риска от развитие на остеопороза през климактериума.

Очаквайте статии по темата:

Как да се подготвим за кърменето и сложно ли е то?

Как да съхранявам кърмата и какво да правим с препълнените гърди?

Как да кърмим – техники, подготовка, грижа за гърдите, интервали на кърмене?

Автор: Михаела Христова