Векът на петрола в света приключи

7
Добави коментар
borsi
borsi

Векът на петрола в света приключи, счита Герман Оскарович Греф, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на най-голямата руска банка Сбербанк, бивш министър на икономическото развитие на Русия между 2000 и 2007 година.

Може да се каже, че нефтеният век вече е завършил. Ще има остатък от него, не зная колко, може би около 10 години, докато цялата инфраструктура на електроавтомобилите се развие в необходимата степен. Когато за първи път седнах в автомобил Tesla, разбрах, че това е бъдещето. За съжаление, както винаги настъпи по-рано, отколкото го чакахме.

Китай като най-голям потребител на въглеводороди, с бързи темпове създава алтернативни източници на енергия. Китай в близките години ще увеличи инсталираната мощност на електростанциите, работещи на възобновяеми източници на енергия, до 560 ГВт. Това е 2.5 пъти повече, отколкото цялата инсталирана мощност на Руската Федерация. Инсталираната мощност на единната енергосистема на Русия в края на 2015 г. е около 235 ГВт. Инсталираната мощност на енергосистемата на Китай преди година е превишавала 1300 ГВт. Най-близката прогноза е, че Китай с тези темпове, с които сега създава алтернативна енергетика, ще употребява приблизително до 45% по-малко от традиционните източници на енергия.

Това са нашите въглища, които ние разработваме в голям обем и доставяме, а още много инвестираме във въглищата, разчетени за китайския пазар и въглеводородите. Може да се каже, че тази ера остана в миналото. Греф цитира саудитския министър на петрола Шейх Ямани който заявява през 1973 г. “Каменната ера не е свършила, защото сме останали без камъни.“