Кои са основните стъпки, които трябва да следвате, за да станете “изпечен” детектив? | Шпионски уреди джаджи за детектив

2
Добави коментар

Съвременното кино възхвалява до толкова криминалното изкуство, че повечето от вас, любителите детективи може би смятат, че това е лесна работа. Минава Хорейшо или Ейдриън Монк, правят няколко загадъчни знаци, оглеждат съсредоточено мястото на местопрестъплението и случаят е разрешен. А в действителност нещата изобщо не стоят толкова лесно.

Първо, за да стигнете до някакво разрешаване, въз основа на изводи, ви трябва желязна логика, която малко хора притежават. После трябва да познавате много добре човешката природа. В повечето случаи това няма как да стане, ако не сте имали досег до характерите на стотици души поне. Да си го кажем направо – шансът един частен детектив да разреши случай със средна трудност е минимален. Т.е. има начин, но малко са детективите, които биха се справили. Но все пак има някои основни правила, които всеки изпечен частен детектив трябва да знае и да следва неотклонно. Сигурно и Шерлок Холмс, както и Еркюл Поаро са ги  прилагали, така че нека това са вашите пътеводители в детективската среда или пък просто информативно да научите как мислят детективите. И ще промените виждането си, което са създали стотиците филми на тази тематика. Първото и основното, от което се нуждае един частен детектив е дисциплина. Всеки един детектив, от тези, които ви изброихме притежават висока степен на дисциплина. Така е и в живота. Истинския детектив не оставя нищо на случайността. Той внимателно разпитва заподозрените, изследва и най-малкия детайл, който може да е ключът към разнищването на случая, колкото и да е заплетен. Благодарение на своята дисциплина той очертава методите и начините, които са допустими и подходящи за решаването на случая. Следващото умение, което е от особена важност за детектива е неговата високо развита способност за разсъждения. Тя е тясно обвързана с възможността да може да се правят логични заключения. Всъщност и не толкова логични, защото не винаги в едно престъпление има логика. Заключенията трябва да може да се правят на базата на наличните свидетелства или доказателства за престъплението. Всъщност методите за разсъждения са два: метод на дедуктивното разсъждение и метод на индуктивното разсъждение. При дедуктивното разсъждение се взимат предвид всички налични, физически доказателства за престъплението, които по някакъв начин могат да водят до извършителя на престъплението. Повечето частни детективи използват именно този метод.

 Но понякога нещата може да не са така, както изглеждат и тук идва и мястото на индуктивния метод на разсъждения. При тях детективът се опитва да изключи възприятията си като зрение и слух, като негово водещо чувство става шестото му чувство или вътрешното му усещане.

Това вътрешно усещане, обаче притежават много малко детективи. И те са точно хората, които завършват случаите си почти винаги с разкриване на злосторника, защото превключват на неговата мисловна вълна и така разбират как мисли и какво би направил. За това, обаче е нужно частният детектив да е и психолог. Като цяло това са основните метода, които са нужни на всеки човек, за да бъде частен детектив. Само, че както и при рисуването и пеенето, за това се иска вроден талант. Може да научите някои основни правила, като това да разчитате човешките реакции по езика на тялото им, или да изучите стотици престъпници по техните досиета, но ако не притежавате нещото, което действа като катализатор, прашинката, която задвижва мозъка ви и ви кара да превключите на друга честота, просто ще си останете любител детектив. И няма да успеете да стигнете своите идоли, носители на изключителни умове. Но все пак те за това са изключителни, защото са природно надарени и единствени за своята епоха.