Тапети на тавана… Елегантен и иновативен начин за декорация

2
Добави коментар
mivanova29
mivanova29

При оформяне на интериора в дома много често пренебрегваме тавана, а той е елемент от помещението, който може да има силно въздействие върху цялостния дизайн. Много хора харесват вида на таванските фрески и релефи, но им се струва твърде скъпо, за да ги внедрят в своя дом. Има обаче някои хитринки, с чиято помощ можете да пресъздадете лесно и евтино ефекта на скъпата таванска декорация.

С помощта на релефни тапети можете да създадете ефектна имитация на релефна мазилка върху тавана. С тази разлика, че тази декорация ще бъде много по-евтина и лесна за направа от оригинала. При залепването следвайте стандартните инструкции на производителя, както бихте направили при поставянето им върху стена.

Инструкции:

1. Създайте си удобна работна маса с всички необходими инструменти наблизо.

2. Подгответе тавана, измерете го, разграфете го и пристъпете към подготовката на тапетната ролка.

                                                Предимството на поставянето на тапети върху тавана, освен привлекателния дизайн е и скриването на различни недостатъци, като неравности от шпакловка, крив таван и други…

С хилядите възможности за смесване и съчетаване на подходящите тапети, днес декорирането с тях е забавно, лесно и бързо.

Вече не е задължително цвета на всички стени в стаята да са еднакви, както ги правеха нашите баби. Сега можете да изберете един цвят отгоре, по-тъмен отдолу и фриз по средата, за да ги раздели с финес. Можете дори да облицовате три стени с един и същ тапет, а на последната стена да акцентирате с различен тапет. Поставянето на тапет върху тавана пък е последната модна тенденция.

Фризовете- те са с толкова различни цветове и форми, че могат да се използват по хиляди начини. Слагайте ги на различно хоризонтално ниво на стената или като рамки около вратите и прозорците, съчетайте украсата им с украсата на текстилните материали, отрежете малка част от тях и декорирайте мебелите и вратите с тях. Върху фриза, под и над него може да се акцентира с допълнителни архитектурни елементи от стената.

Таванът – сега и той е отделен акцент в декорацията. Вече не всички тавани са боядисани в бяло. Целият му периметър може да бъде ограден с фриз, за да създаде необичаен интерес. А за мястото, на което е закачен полюлеят се произвеждат специални декоративни тапети. С помощта на тапети под формата на кръгли медальони можете да украсите по уникален и забавен начин тавана си и да получите различни фигури.

За ъглите също можете да измислите подходящ дизайн. Така вече по-лесно могат да се съчетават цветовете на различните стени с общ ъгъл или да се прекрати с диагоналното им оцветяване.

Декорирането с тапети има много дълга история, започваща през Ренесанса, когато това все още бил скъп и рядко срещан начин за украсяване на стените. Тапетите в миналото не се произвеждали на рула, а ръчно се рисували върху големи парчета хартия. Едва през 1840 година дебюта си прави първата машина за производство на тапети в САЩ. Новата индустрия се развила много бързо и се адаптирала към вкуса на всеки отделен човек.

Смятало се, че тапетите били начин за декориране от най-висока класа. Затова и неподходящите стени дори се обработвали по такъв начин, че да могат да се залепят тапети и върху тях. Много от хората дори чакали цяла година, за да изсъхнат стените на току-що построените им домове, за да могат да сложат тапета здраво на мястото му.

Тези, които не можели да си позволят хартиени тапети, декорирали стените си с различни украси и формички оцветени с боя. Много хора днес смятат, че този тип боядисване е предшествало тапетите и се опитват да реставрират оригиналната боя.

През 20-ти век дизайнът на тапетите станал все по-артистичен. През 20-те години много популярни станали тапетите, които представлявали огромни картини на различни сцени. Днес тях ги наричаме фототапети. Тогава се предпочитали сцени от американската революция или европейски замъци, за разлика от днешните природни пейзажи.

Днес, разнообразието от тапети на пазара е изключително богато. Освен това, техните качества са толкова подобрени, че дори можете да облепите и стените на банята си с водонепромокаеми модели.

Тапетите внасят богатство в класическия интериор, каквото никой друг декоративен елемент не може.

Представяме Ви няколко оригинални решения:

… и няколко висококачествени тапета: