Адиантум – Венерини коси/ Adiantum capillus-veneris

10
Добави коментар
shimpa
shimpa

Запазено под (Градини, Растения/ Видове) by Admin on 30-04-2010

Описание: Адиантум е записан в Червената книга на България. Среща се в Южните Родопи и е известно със своите лечебни свойства. Листат са изключително нежни, свежозелени, перести и разположени на фини кафяво-черни клонки. Стъблото е черно на цвят, като на дължина може да достигне до 1 метър.

Грижи: Полива се само с филтрирана и затоплена вода. Саксията трябва да е добре деренирана, тъй като растението не понася застояване вода. Налага се пръскане с пулверизатор поне два пъти на ден, за да се уселичи влажността на въздуха в помещението. Подхранва се два пъти месечно през пролетта и есента с течен тор.

Място: По отношение на мястото, на което ще вирее Адиантумът е изключително чувствителен. най-подходящо е топло и светло място, но в никакъв случай слънчево. Добре е помещението да има висока влажност. През зимата температурата не бива да пада под 10 градуса, а през лятото се чувства добре на 20-25 градуса. В никакъв случай да не се изнася на открито под слънчевите лъчи. Това е пагубно за него.

Размножаване: Папратите се разсаждат през пролетта в почвена смес трябва от 2 части торф, 1 част пясък. Рамножавантео става чрез разделяне на коренищата. Трябва да се внимава кореновата шийка да не се заравя, тъй като това може да доведе до загниване на младите листа.

Съвет на градинаря: Адиантумът е най-чувствителен към поливането. Ако пропуснете да го полеете, растението веднага реагира като върховете на клонките и листата засъхват. А ако поливате прекалено, то адиантумът рано или късно ще загине. Най-негативно реагира на застоялата вода в почвата.

Източник:  www.zadoma.com

   

Прочети