Отглеждане на авокадо в саксия

22
Добави коментар
shimpa
shimpa

Запазено под (Градини, Стайни растения) by Admin on 03-05-2010

Трудно е да се устои на желанието да засеете тази гигантска семка, която сте извадили от сърцевината на авокадото, след като сте се насладили на вкуса му. Ако искате сами да отгледате този екзотичен плод, тогава ще са ви необходими само няколко неща: едно добре узряло авокадо (ще го познаете по наличието на черни точици по тъмнозелената повърхност на плода и леко омекналата месеста част), средно голяма саксия, почвен субстрат и много търпение.

За да покълне семката, тя трябва да бъде засята веднага, след като се извади от плода. Необходим ви е универсален почвен субстрат, който можете да откриете във всеки специализиран магазин. Любителите на стайни растения са разработили един ексцентричен метод за покълване на семката – забодете на равно разстояние три клечки за зъби отстрани в твърдата семка. Клечките трябва да са разположени в една хоризонтална равнина спрямо изправената семка, така че като потопите семката в стъклена чашка, клечките да легнат върху ръба на чашата, ограничавайки потапянето  на семката във водата само до долната й половина.  Трябва да подменяте водата в чашата всяка седмица, преди да стане мръсна и без кислород. След известно време, което може да продължи от един до три месеца, семката ще се распука и ще видите появата на корена, последвана от крехко стъбълце. След появата на пъвите листа можете да засадите в саксия. Естествено, можете да засадите семката направо в саксия, но така ще пропуснете забавната част да наблюдавате растежа на корена и стъблото. Предимството на засяването в саксия е, че почвеният субстрат осигурява достатъчно кислород за развитието на семеначето и растението се чувства много по-добре. Можете да ускорите покълването в почвата, като махнете  люспестата обвивка на семката и като отрежете много тънък слой  от дъното и върха на семката преди засяването. Не заравяйте цялата семка, а оставете връхната 1/3 да се показва над повърхността. Независимо дали ще сложите семката във вода или почва, за да покълне, тя трябва да е правилно ориентирана – по дебелата  и заоблена част на семката е основата (трябва да е насочена надолу), а по-тънката и заострена част е върхът (сочи нагоре).

Отглеждането на авокадото е лесно. Поставете го на светло място и поддържайте почвеният субстрат влажен, но не подгизнал. Пулверизирайте листата с мека вода през горещите дни. Подхранвайте на всеки 2 месеца с течен тор. Авокадото ще се превърне в буен храст с едри наситето зелени листа. Подрязвайте го, за да поддържате формата му.

Източник: www.zeleno.bg

   

Прочети