Някои от най-големите гафове във Facebook, Twitter и Google

4
Добави коментар

Според едно от последните проучвания, всеки трети потребител на Facebook се притеснява да добави шефа си към своите приятели в социалната мрежа, от страх да не загуби работата си.  Кои са най-големите гафове, случили се в рамките на тримата гиганти – Facebook, Twitter и Google.

Гаф № 1, Съобщение в Twitter

Когато Аманда Бонън описва чрез съобщение в Twitter апартамента си в Чикаго като “мухлясал” , надали е имала и най-малка представа за правните усложнения, които биха могли да настъпят. Собствениците на апартамента – Horizon Group Management считат съобщението за обида и повдигат иска за “злонамерено и неправомерно публикуване на невярна и клеветническа информация в социалната мрежа Twitter,  което позволява тя да се разпространи по целия свят”. Исканото обезщетение за тази „клевета” и нанесените щети е 50 хиляди долара. Добрата новина е че съдията отхвърля делото, заявявайки, че съобщението в Twitter е “твърде неясно” и “липсва контекст”. Въпреки това, случката трябва да служи за урок, че Google индексира всички съобщения в Twitter, дори архивираните twit-ове и знае всичко за всеки.

Гаф № 2, Хаш-таг спамът на Habitat

Всички, които използват Twitter редовно са свикнали с хаш-таговете (#), които се поставят пред определени ключови думи, за да „копират” водените дискусии в каналите по теми.  Компанията Habitat решили да използват изборите в Иран, за да популяризират различните отстъпки и промоции, които предлагат в магазина. За лицето, ангажирано да отговаря за политиката на компанията в социалните медии решило да добавя хаштагове за съобщенията в Twitter, използвайки думата Иран.  За съжаление социалните мрежи Twitter и YouTube станаха особено популярни сред гражданите в Иран именно по време на изборите и военните сблъсъци в страната, защото ги използваха, за да информират „западняците” за реалното положение в Иран. Така че офертите за отстъпки на Habitat започнали да се появяват наред с масовите съобщения за  полицейско насилие и правни основания за помощ на населението. ”Просто спрете този хаш-таг спам”, пише Caramboo на Twitter. ”Писна ми от вас и вашите чанти, никога повече няма да посетя магазина ви”.

Разбира се, Habitat  поднесе своите официални извинения, но поражението върху марката вече беше нанесено.

Историята е поучителна за всички, които си мислят, че комуникацията в социалните мрежи и контактът с онлайн общността са просто „чат”, който се осъществява между другото и е толкова просто и лесно занимание, колкото да си създадеш профил в Twitter.

Гаф № 3, Tweet  на живо от едно погребение

Трагичната смърт на три-годишният Мартен Кудлис, убит от мотоциклетист, докато чака на опашка за сладолед, разтърси населението в Аврора, Колорадо. Местният вестник, Rocky Mountain News, изпраща журналиста Бърни Морсън да отрази погребението – в Twitter. Полученият поток от съобщения в Twitter  описва всеки етап на погребението, от плача на близки до свалянето на ковчега в земята. Да, факт че 140-знаковите съобщения не дават възможност на потребителите да бъдат особено изчерпателни в това, което биха искали да кажат и че затрудняват демонстрирането на  емоции в комуникацията, но може е по-добре част от нашето ежедневие и преживявания действително да си останат лични и скрити.

Гаф № 4, Facebook Beacon

С над 400 млн. потребители по целия свят, Facebook държи в ръцете си огромни количества лични данни, за които голяма част от рекламодателите биха дали мило и драго да притежават. От една страна Facebook действително се изкушават да ги продадат, за да увеличат печалбите си, от друга страна са длъжни да ги пазят в тайна, за да защитят неприкосновеността на потребителите си. Най-големият гаф, който Facebook успяха да „сътворят” в усилията си да запазят „ и вълка сит, и агнето цяло” беше рекламната платформа Beacon. Целта на услугата беше да се използва силата на маркетинга ” от уста на уста”  като информацията за направените покупки на потребителите от различни сайтове, прочетените новини и друг подобен тип информация ставаше видим за всички приятели на дадения потребител във Facebook. За съжаление потребителите не бяха уведомени за „новите екстри” , а след като разбраха заведоха множество съдебни дела срещу Facebook за нарушаване правата им на потребители.  Beacon беше окончателно спряна през септември 2009 г.

Гаф №5. Google Buzz

Въпреки че аз самата тествам Google Buzz от самото стартиране на кампанията и MarkBit  има Buzz бутон, все още не съм напълно убедена в ефективността на  социалната мрежа. Когато стартираха Google Buzz, от Google имаха амбицията да репликират обновяването в реално време, толкова популярно в Twitter и Facebook и включиха Buzz автоматично към ел.пощи на потребителите в Gmail, давайки им възможност да добавят към своя профил хората от адресната им книга, които да ги следят и да бъдат уведомявани по имейл за обновяванията на статуса и „новите неща” около тях. Проблемът беше именно „автоматичното” добавяне на Buzz и това, че потребителите не бяха попитани дали желаят услугата, дали желаят да се включат в списъка на своите приятели и какво би им донесло това.  Или както би казал Сет Годин – пълна липса на Permission marketig похват, което за компания като Google е недопустимо.

Гаф №6, Уволненията заради Facebook

Facebook и актуализацията на съобщенията в него са станали причина за не един развод и уволнение.  Кимбърли Суон се оплакала във Facebook от „скучната” си работа и на следващият ден била обвинена. Друга служителка, забравила, че шефът й е част от списъка й с приятели в мрежата и го определила като „перверзен”. Не било учудващо, че по-късно открила съобщение от шефа си на стената „ Ще изпратя формулярът ти за прекратяване на трудовия договор по пощата, когато желаеш и имаш време ела в  офиса, за да прибереш нещата си. И да, сериозен съм.”

Преди няколко седмици нашумя скандала и с българските общинари, които доили крави и плевяли градинки във Farmville – най-популярното приложение на Facebook насред заседание на общинския съвет.
Предвид нарастващата активност на потребителите и все по-силната бизнес ориентираност на социалните мрежи, българските компании, подобно на глобалните такива, да започнат да се замислят и да прилагат т.нар. Политика за поведение в социалните мрежи (Social Media Policy).

Гаф №7 ….. и Twitter

По повод гафовете и уволненията във Facebook, синдромът би могъл да бъде същият и в Twitter. Потребител с юзъра “theconner” написал на приятелите си в Twitter, изключително щастлив, че е получил много добре заплатено предложение за работа в Cisco, но не бил сигурен дали да приеме. Съобщението в Twitter гласяло,  ”Cisco ми предложиха работа! Сега трябва претегля плюсовете и минусите и да избера между тлъстия чек, който ми предлагат и ежедневното пътуване до Сан Хосе и работата, която ненавиждах.” Разбира се предложението на Cisco било оттеглено, а в отговор на съобщението си, потребителят получил” Сигурни ли сте, че все още търсят човек за обявената позиция? Сигурен съм, че ще ви бъде интересно да разберете, че компанията следи изключително редовно всичко, което се случва в мрежата.”

Още нещо, което трябва да започне да се случва и в България.

Ако имате собствен гаф, който бихте желали да споделите, ще се радвам да се посмеем заедно