Милиционер за хиляда долара

12
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Милиционери. Снимка: еблог

Ръководството на руското вътрешно министерство и комитетът по сигурността в Държавната дума обсъдиха реформата в органите на реда и подготвяния нов закон за милицията. Стана ясно, че заплатата на служителите ще нарасне тройно, а уволнените ще бъдат подпомагани в търсенето на работа. Милицията ще предоставя услуги по електронен път; преките контакти между служители на реда и граждани ще бъдат сведени до минимум с цел борба срещу корупцията.

Според вътрешния министър Рашид Нургалиев голяма част от средствата за повишените милиционерски заплати ще дойдат от 20-процентните съкращения във ведомството, разпоредени от президента Дмитрий Медведев, отбелязва “Комерсант”. Министърът съобщи и за промени в структурата и функциите на руската милиция. Предвижда се по-специално експулсирането на чуждестранни граждани от страната да се извършва вече от федералната служба за изпълнение на наказания, а изтрезвителите да бъдат преподчинени на здравното министерство.

На срещата не бе обсъден сериозно въпросът за механизма за обществен контрол, изтъква Генадий Гудков от ръководството на парламентарната комисия по сигурността. “Не вярвам, че днешният държавен контрол е ефикасен. И проблемът не засяга само вътрешното министерство, той е важен за всеки орган на държавна власт. Без парламентарен контрол, контрол от страна на обществените организации и медиите държавните органи няма да действат ефективно”, заявил руският депутат, цитиран в “Комерсант”.

“За пръв път от 20 години насам предстоят не козметични, а комплексни промени в милицията”, смята “Росийская газета”. Вестникът описва планираните структурни промени и подчертава по-специално, че всички кандидатстващи за обучение в “милиционерските вузове” занапред ще бъдат “не само внимателно проверявани, включително чрез детектор на лъжата”, но ще трябва да представят и лични препоръки от действащи служители на реда. Вместо да “запушват дупките”, както преди, сега руските власти наред със структурното преустройство се заловиха и със социалните проблеми, хвали московският официоз обявеното повишаване на “заплатите, а оттам и пенсиите” на милиционерите в Русия.

Очаква се те да получават средно от 30 000 до над 50 000 рубли, уточнява “Росийская газета” под заглавие “Милиционер за хиляда долара”. (1 долар е равен на около 30 рубли). Заплатите на руските милиционери ще бъдат изравнени с европейските. Това е най-простият и най-приятен за вътрешното министерство начин за борба с корупцията според “РБК дейли”. Експертите се съмняват, че милиционерите, облечени с власт, ще може да бъдат превъзпитани с повече пари – и само толкова. При това руският бюджет явно няма да стигне за целта, предупреждава всекидневникът.

Вдигането на заплатите успоредно със съкращения няма да реши проблема с корупцията в милицията, заявява пред него Валентин Гефтер, директор на руската неправителствена организация Институт за човешките права. “Ако един обикновен милиционер получава 35 хиляди рубли, той може и да не одрусва вече с по 35 рубли бабата на ъгъла. Силно се съмнявам обаче, че ще намалеят подкупите, пращани “нагоре”. Не ми се вярва много и да изчезне милиционерската традиция да делиш с колегите”, отбелязва правозащитникът.

Повишаването на заплатите трябва да стане успоредно с твърде сериозни кадрови чистки. Човек, вече отровен от корупцията, независимо от заплатата ще продължи да взема подкупи, убеден е московски политолог, цитиран в статията.

“РБК дейли” помества и данни за заплатите на полицаите в някои държави. Служителите на реда от средното звено в Германия получават между 2000 и 4000 евро месечно, обикновените полицаи във Франция – 2000 евро, а в Испания – 1000 евро. Средната заплата в полицията на САЩ е близо 4000 долара месечно, а ръководният състав започва с лейтенантска заплата – 8000 долара. Грузинските полицаи вземат средно към 500 долара. Естонските служители на реда започват с около 850 долара, а беларуските – с около 300, посочва изданието.