Сайтът на Една Жена: Какво е това БЛОГ?

17
Добави коментар

Тези дни на няколко пъти ми се наложи да отговарям на този въпрос. Какво е това БЛОГ и има ли Той почва у НАС?

Блогът е Уебсайт. НО много лесен за употреба. И БЕЗПЛАТЕН.

При Уебсайта… – имаш домейн (името на уебсайта) – и плащаш за него. – имаш и хостинг (мястото, на което е качен твоят уебсайт) – и пак плащаш. При Блоговете това нещо го няма.

За да си Направиш БЛОГ ти трябва? 1. Ентусиазъм и Постоянство.Ще са ти нужни, колкото и просто да изглежда всичко.Без Желание и Без Всекидневно занимание – няма да стане.

2. Да направиш избор сред множеството блог платформи. BLOGGER.COM WORDPRESS.COM BLOG.BG

Това са най-общо големите, последната е българска. Но и Blogger и WordPress имат български версии. Има разбира се и много други, ако някой се интересува – ще напиша и за тях.

3. Идва ред на Избора на Име. Някой доста се затрудняват с тази част. Аз съм на мнение, че трябва да оставиш нещата на интуицията си. Тя ще ти подскаже най-подходящото за теб име. Не забравяй и Основната Тема, която искаш да нищиш.

4. Сега вече може да се проявиш като Дизайнер. Това, разбира се, в кръга на шегата. Има готови Темплейти, или казано иначе – готови като дизайн Блогове. Харесваш си един..и вече може да започваш.

5. Джунждурийки. С времето ще си намериш какви ли не добавки за Блога. Търсене. Анкета. Часовник (хехехе). И какво ли още не. Добавят се много лесно. Всичко си е описано в БлогПлатформата ти.

Малко за самата ДУМА. Думичката БЛОГ е сравнително млада. Всъщност тя идва от английското WEBLOG. Което разчленено по думички е … Web – Мрежа, Интернет. Log – Дневник. Казано иначе, Блогът в твоят Онлайн Дневник. А думата Блогър – идва пак от английски. Ние си нямаме наша българска. И естествено, означава – Човекът, който пише в Блога.

Следващият въпрос, който възниква… Какво се пише в Блоговете? С една дума – Всичко. Всеки според интересите и нуждите си. Плюс Снимки, Видео, Картинки. Не само Текст.

A Защо Блоговете станаха така популярни? Защото всеки от нас има мнение. А Блогът е много лесен начин да дадеш гласност на твоето си мнение. И евентуално да срещнеш – разбиране и подкрепа сред читателите си.

Напоследък чета, че е нараснал броя на арестуваните Блогъри. Тези неща се случват основно в Китай, Иран… В България мисля имаше само един случай на разпит на Блогър. Дори Европейската комисия започна да се замисля как да контролира Блогърите.

Защо изведнъж всички заговориха за Блоговете?Наистина ли Блоговете могат да са опасни, особено за Властта? Явно, така стана. И най-вече, защото Блогърите без да са политици си позволяват да коментират политически и социални проблеми. Всичко, което ги касае, като обикновени Човешки индивиди.

На пръв поглед всеки може да си пише каквото си иска в Блога. Но при втория по-задълбочен поглед по темата. Всеки, които реши да пише в Блог, трябва да се замисли върху въпроса, че някой ще чете това, което той пише – и да не предизвиква читателите си към насилствени, терористични и там всякакви аморални действия, това е според мен, Важно правило. Всичко друго – подбора на теми, на представяне на текста (форматиране), подбора на използваните думички – е въпрос на свободна воля.

Това беше от мен по темата с Блога и Блогърите.