Старинни накити от злато и седеф показват в НДК

3
Добави коментар
megafon
megafon

Надушен накит „нокът”, сребърна сплав, емайл, ХVІІІ – ХІХ в.

Уникални накити, икони, облекло, тъкани от фонда на Националния исторически музей са подредени в Арт галерията на НДК. Изложбата „Сътворено за омайване“ дава старт на 15-ото издание на традиционния Салон на изкуствата. В нея са експонирани украшения от античността до началото на ХХ век, които макар и грижливо подбрани, са само малка част от богатите сбирки на музея. Някои от тях се показват за първи път пред публика и разкриват малко познатия творчески гений на предците ни.
Носенето на накити през всички епохи е израз на стремежа на жената към красота. Те са допълнение на тоалета й, свързващи елементи между отделните му части. Накитите показват възрастовите различия и социалното положение на притежателката им, предпазват я от лош поглед и зли сили. Огърлиците и обеците, които можем да видим в изложбата, свидетелстват, че богатите жени на Тракия са се обличали естетично, с изискан вкус и стил. Първоначално накитите са правени от материали, намирани готови в природата – нанизи от мидени черупки, риби, кости, еленови рогчета. С началото на металодобива започва нов период в развитието на накитите. Специфичният блясък на тези нови материали, масово използвани за направа на накити, както и различните им цветове довеждат до развитието на нова по-богата и сложна декорация, форми и техники на изработване. В изложбата може да се види голямото разнообразие на накити за украса на главата – диадеми, тепелъци, игли за коса, прочелници, подбрадници, надушници и обеци, така и на тези за украса на тялото и ръцете – торкви, огърлици, колани, пафти, гривни и пръстени. Те са от злато, сребро или сребърна сплав, бронз, мед, изработени посредством коване или леене. По-изисканите са направени и украсени с филигран, образуващ плетеници от различни форми и фигури. За постигане на по-силни цветови ефекти се правела позлата, използвал се разноцветен емайл, влагали се в гнезда цветни стъкла, полускъпоценни камъни, за които се вярва, че са лечебни и носят щастие, спокойствие, предизвикват симпатия и обич, предпазват от кавги и спорове.
Върху седефените апликации на накитите от ХІХ век се появяват образи на светци, християнски сюжети и символи – Св. Георги, Св. Димитър, Св. Константин и Елена, Благовещение, Рождество Христово, двуглав орел и други подобни на изображенията по иконите. Накитите са показани в изложбата на фона на свилени покривки и тъкани, изработени с голяма любов и вдъхновение, омайващи с багрите и орнаментиката си, традиционно женско облекло, произведения на изкуството и костюми от български филми. Изложбата ще продължи до 24 май 2010 година.

Към статията няма коментари. Напишете първия.