Пигментни петна

3
Добави коментар
kozmo
kozmo

Почти всички жени, които са преминали 35 години знаят какво означава понятието „пигментните петна”. Това са по-тъмно оцветени области от кожата, които не са типични за мъжете и за по-ранната възраст при жените.
По форма и големина пигментните петна са разнообразни, повърхността им е гладка и са предимно с резки очертания. Цветът варира от светложълт, тъмнокафяв до сиво-кафяв. Най-често тези неприятни оцветявания се разполагат симетрично по бузите, слепоочията, областта на горната устна, по и около носа. По-рядко те се явяват по брадата, а с напредването на възрастта могат да се забележат до ушите и от двете страни на шията.
Тъй като през пролетно-летния сезон под влияние на редица фактори, един от които е престоят на слънце, пигментните петна стават по-забележими, а при някои жени и в такъв момент се явяват, предлагаме няколко начина за борба с тях в домашни условия.
Измиването с отвара от магданоз, глухарче и млечок може да помогне за избелването им до значителна степен. Този начин за почистване на лицето помага и за добрия тен на кожата.
Растенията трябва да се нарежат на ситно и да се залеят с кипяща вода – 3 с. л. нарязани билки се заливат с 200 мл вода. След 60 минути течността се прецежда и с нея се обтриват зоните с петна сутрин и вечер.
Доказано средство за избелване е сокът от краставица или лимон. Местата с петна се натриват с парче краставица и се оставят да престоят 4-5 минути, след което се измиват с хладка вода. Процедурата се повтаря няколко пъти през деня.
Към употребата на лимонов сок трябва да се подходи по-предпазливо, тъй като кожата на някои жени реагира по-чувствително.
Дрождената маска: 15-20 г мая се смесва с 1,5 ч. л. сок от лимон или сок от грейпфрут. Нанася се върху лицето за 20 минути, след което се измива с топла вода.