Как да си отгледате зеленчуци в сандъче у дома

14
Добави коментар
shimpa
shimpa

Отглеждането на зеленчуци в градината е приятно занимание, но дори и да не разполагате с толкова много място, можете да изпитате удоволствие от това да оберете със собствените си ръце зрели домати или свежи зелени подправки от своята мини градинка, направена в сандъче или друг подходящ контейнер.

Всичко, от което имате нужда, е подходящ по размер контейнер, хубава почва и подходящо място – тераската, малкото дворче или ъгъл от някоя стая, в която има поне по 6 часа светлина на ден.

Всъщност сандъчето е добро решение за отглеждане на зеленчуци и по много други причини, като например трудно отцеждаща се почва, едри вредители, зарази и болести, развиващи се в почвата.

В такава мини градинка повечето зеленчуци се захващат лесно и се развиват по-бързо поради факта, че почвата в нея се затопля по-лесно и бързо през пролетта. Контейнерите са лесно мобилни, така че растенията по-рядко се увреждат при пренасянето им.

Изберете ефектни по форма и материал контейнери, разположете ги в група, комбинирайте ги с цъфтящи цветя и ще имате ефектна композиция през цялото лято.

За засаждане на растенията използвайте подходяща пръст. Използвайте висококачествена почва, съдържаща перлит.

За да дадете добър старт на растенията при засаждането, добавете в пръстта тор или сух органичен продукт. Подходящи са торове, които се разграждат бавно, в продължение на 3 – 5 месеца.

Най- добрият начин да поливате зеленчуците в сандъчета е капково напояване с електронен таймер. Не оставяйте никога почвата да изсъхне напълно.

Ако по растенията се появят листни въшки, червеи или други вредители, напръскайте незабавно с инсектицид.

Оберете зеленчуците, когато са узрели съвсем, преди да са пуснали семена в сандъчето (краставиците и тиквите, когато са се изпълнили напълно, но преди семената да са станали големи, патладжанът, докато кората му е лъскава, чушките и доматите, когато са станали най-едри и са добили ярък цвят).

Източник: www.zadoma.com