Как да спите добре

1
Добави коментар
villy89
villy89

Няма нищо по-разочароващо от това да не сте в състояние да се наспите хубаво. Умът ви е напрегнат и мислите за всичко, което ви се е случило днес или ви предстои. Будите се и от най – малкия шум, въртите се и няма заспиване. Какво може да направите, за да промените това? Няколко неща.

Тези съвети са известни като „хигиена на заспиване.“

Спете само, когато ви се доспи
Това намалява времето, когато сте буди в леглото.

Ако не можете да заспите в рамките на 20 минути, станете и правете нещо скучно, докато ви се доспи
Седнете спокойно в тъмното или прочетете гаранцията на вашия хладилник. Не се излагайте на ярка светлина, докато сте будни. Светлината дава сигнал към мозъка, че е време да се будите.

Не спете през деня Това ще ви гарантира, че ще сте уморени преди лягане вечерта. Ако просто не можете да издържите, спете около 1 час преди 15:00 часа.

Лягайте си в едно и също време всеки ден Дори и в почивните дни! Когато вашият цикъл на сън е с редовен ритъм, ще се почувствате по-добре.

Въздържайте се от упражнения най-малко 4 часа преди лягане Редовното спортуване е препоръчително, защото то ви помага да спите добре, но времето за тренировка е от значение. Сутринта или ранния следобед, няма да попречат на съня.

Ритуали на сън Важно е да се даде на тялото сигнал, че е време за сън. Слушайте релаксираща музика, чете нещо успокояващо в продължение на 15 минути, изпийте една чаша топло прясно мляко преди да отидете в леглото.

Използвайте леглото само за спане Не използвайте леглото за нищо друго освен за спане. Въздържайте се от това да гледате телевизия, да работите или четете в него. Така че, когато си лягате тялото ви знае, че е време за сън. Сексът е изключение.

Стойте далеч от кофеина, никотина и алкохола, най-малко от 4 до 6 часа преди лягане
Кофеина и никотина са стимуланти, които пречат на способността ви да заспите. Кафе, чай, кола, какао, шоколад и някои лекарства, съдържащи кофеин са противопоказни преди сън. Алкохолът може да ви помогне да заспите, тъй като забавя мозъчната дейност, но ще имате разпокъсан сън през нощта.

Хапнете нещо леко преди лягане Ако стомахът ви е твърде празен, няма да заспите. Но и ако сте преяли също няма да заспите. Хапнете нещо млечно, защото  млечните продукти съдържат триптофан, който действа като естествен индуктор на съня. Или просто изпийте една чаша мляко.

Вземете гореща вана 90 минути преди лягане Горещата вана ще повиши телесната температура, което ще ви направи сънливи.

< Предишна

 

Следваща >