Ревю: Bioshock

4
Добави коментар
sellena
sellena

Хаха, това е едно от най-трудните ревюта, които най-вероятно ще трябва да пиша. Причината — играта е страхотна, невероятно, мазно яка и наааааай-хубавото нещо в нея е да не знаеш за какво ще става дума.

История:

Създателите на Bioshock си играят толкова сполучливо с елемнта на изненадата и понеже за мен играта дълго време беше просто още едно заглавие в колекцията ни, т.е. пълна мистерия, изживяването ми, докато я играх беше абсолютно пълно. До средата почти бях тотално на тъмно какво става от къде почва всичко, кой е героят ми, кои са добрите и кои са лошите. Има десетки сайтове, на които можете да отидете и да се запознаете много отблизо с историята на играта. Според мен обаче историята е най-хубавото нещо в нея и да я разкажа в това ревю би било нечестно спрямо геймърите, които още не са я почвали. Търпение, оставете се да бъдете изненадани, няма да съжалявате!
Това, което ще кажа за историята е, че героят е на нещо като експедиция в един причудлив подводен свят. Елементите на изненада и шок се редуват с кратки видео и аудио епизоди, които разкриват историята парче по парче.
Играта е с отворен край, т.е. може да свърши по различен начин в зависимост как си я играл.
Бързо се превърта. Това е малко като минус, поне за мен, защото я бях хванала една събота преди седмица-две и буквално я врътнах от обед до вечерта. Останах малко разочарована, защото за неделята тряваше да избирам друго. Въпреки това, абсолютно си заслужава.

Геймплей:

Освен пленителната фабула, друг плюс на играта е разнообразието на оръжия, методи за атака, методи за развиване на героя и начини на поведение, което можеш да избереш.
Имаш две основни “дървета” с атаки, които можеш да развиваш – огнестрелни оръжия и плазмиди. Плазмидите са нещо като магии, но не точно. Приличат, защото са основани на четирите елемента – вода, въздух, огън, земя. Всяко оръжие/плазмид има средно по три нива, до които може да се надгражда и развива.
Като допълнение към оръжията и плазмидите имаш няколко вида тоници, които ти помагат да развиеш телесната защита на героя си, техническите му умения (които помагат, защото си имаш доста вземане-даване с различни машини) и бойните му умения.
По принцип геймплеят е лесен. Bioshock не впечатлява с трудност. Ако имате нужда от предизвикателство тип “мисията невъзможна”, може би тази игра не е за вас.
Има градация в трудността, разбира се, с напредването на играта, но тя определено е умерена и със сигурност фокусът не е върху boss battles поне не в Bioshock.
Някои важни решения за това как ще играеш имат значение за това как ще завършиш играта.

Противници:

Хохо, слайсърите в Bioshock определено са по-гадни от зомбитата в Left for Dead това е със сигурност. За мен най-голямо предизвикателство бяха битките със Spider Splicers и естествено с Big Daddies. Малък минус тук: Докато в началото гърбът ми изстиваше от страх почти всеки път при сблъсък с нова гад, след това доста бързичко свикнах и дори не ги забелязвах много-много. Станах просто гад, която трябва да избия, за да продължа нататък.

Графика:

Bioshock определено е красива игра. Разказва ти нещо и после го доказва с цветове. Има много голяма връзка между цветовата гама използвана в определни части на играта и настроението, което се създава за това място от разказаното за него. Също ми харесва как си играят със светло и тъмно, не само като движение на сенките, но и като тотално изчезване на всякаква светлина в някои моменти. Определено допринася много за цялостното впечатление от обстановката.

Звук:

За звука мога да кажа, че е съчетан с общата картина подобно на цветовете. Чуваш нещо и го виждаш, или не виждаш нещо, но определено го чуваш, което й помага за доусъвършенстването на така добре използваните елементи на шок и изненада.

Знам, че малко късно я изиграх тази игра. Втората й част е вече на пазара, а оригиналът беше пуснат преди около две години, но не съжалявам. Много мразя да чакам за игри (Най-накрая има шанс да видим Starcraft II ох!) и затова ми харесва, че съвсем скоро след Bioshock ще мога да изиграя и Bioshock II. Въпреки че продължението на франчайза е разработено от друга фирма много го хвалят. Даже прекалено много. Моят съвет, не гледайте много клипове с ревюта за Bioshock II, защото тотално издават историйката и аз мисля че на мен лично ми развалиха част от удоволствието, защото директно започват да разказват за героя, какво трябва да направи и т.н.

За всички, които не са играли Bioshock. Пробвайте я, заслужава си Отдолу прилагам малко формална информация за играта, както и линк към специалната wiki-страница на Bioshock.

Играта, излязла за първи път на 21-ви август 2007 година, се разпространява от 2K Games и е разработена от Irrational Games (познати също под имената 2K Boston, Inc/2K Australia Pty. Ltd). Специално ми стана интересно и проверих за фирмата разработчик, защото в metacritic и в IGN имената бяха различни. Оказа се, че фирмата се води и под псевдонимите в скобите, оказа се ето оттук
Жанрът на играта е first-person shooter (FPS). Оценката и в IGN е 9.7 от 10, а в metacritic е 96 от 100.
Има малки вариации в оценките на играта за различните конзоли. Аз тук цитирам оценките за играта за Xbox 360, защото аз я играх на тази конзола.
Ето и линк към wiki-страницата на играта.