Унищожаване на хлебарки – ABRITVS

30
Добави коментар

В домовете си хората доста често имат неканени гости, които в последствие се превръщат в нахални съквартиранти. Тези наглеци са хлебарките. Всеки от нас е чел по нещо за тях. За това как могат да живеят дълго време без глава и колко устойчиви са на радиация. Но никой не може да ги изгони от жилището си за постоянно без значение колко любопитни факти знае за тях. Това не трябва да ви учудва, защото хлебарките населяват земята над 300 млн. години и са надживяли много видове животни, които са изчезнали в процеса на еволюция. Тези насекоми са изключително адаптивни към промените в средата и силно резистентни към външни влияния (отрови, радиация). Само някои видове плесени ги превъзхождат по отношение на устойчивостта.

Има много видове хлебарки на планетата с най-различни размери, форми, цветове и прочие. Ние обаче ще се спрем само на два основни вида, които са най-разпространени в България и по-точно в нашите домове. Първият е Ориенталската хлебарка (Blatta orientalis), а вторият е Германската хлебарка (Blattella germanica).

Blatta orientalis

Blatta orientalis е известна още и с наименованието Черна хлебарка. Според официалната литература тя достига до размери от около 25 мм, но лично съм виждал екземпляри с дължина на тялото без пипалата около 40-50 мм. Ориенталската хлебарка (черната) е активна през нощта и представлява опастност за човека, като разпространител на биологични зарази (дизентерия,глисти, тении и други).

Blattella germanica

Blattella germanica е по-малка по размери от черната хлебарка и достига до 20-25 мм максимум. На цвят е ръждивокафява и е активна предимно нощем. Това, обаче не и пречи при по-голяма популация да проявява 24 часова активност. Тя е също толкова опасна, колкото и ориенталската хлебарка.

Според сайта  http://iztrebitel.com други видове хлебарки, които се срещат в България са Kафяво-ивичестата и Aмериканската. Те са много по-малко разпространени и са налични най-вече в крайбрежните райони на страната.

Как можем да унищожим всички тези биологични видове? Отговорът е никак! Невъзможно е за момента с химически и физически методи да се проведе ефективна борба с тях. Вероятно в бъдеще в някоя лаборатория може да бъде измислена болест, която е изключително специфична за хлебарките, например някой вирус, но днес такова е положението. Това обаче не означава, че трябва да им отделим стая в нашето жилище. Има множество превантивни мерки, а също и методи за борба с тези гадни натрапници.

Ако живеете в стара панелка, с влажна маза, с труднодостъпни шахти и отдушници, със стара дограма и несговорчиви съседи, означава, че имате сериозен проблем. Въпреки това се опитайте на събрание в блока да прокарате идеята за тотална война с хлебарките. Може все пак комшиите ви да се навият да проведат цялостна кампания в блока включително и да повикате фирма-терминатор. Но със или без помощта на такава специализирана фирма, на вас ще ви се наложи да превърнете вашия дом във ваша крепост.

Етапи на защитата от хлебарки

Първото, което трябва да сторите е да премахнете местата от където влизат хлебарките. Те идват от вън през няколко главни входа. Канализацията им е любимо място за нахлуване. Затова намерете начини, когато не ползвате каналите, особенно нощем те да са запушени на 100%. Макар и доста големи, дори и черните хлебарки могат да минат през цепнатина много по-тясна от тях. Така че като запушвате каналите го направете както трябва. Следва да запушите и отдушниците и тръбните шахти. Наблягайте на детайлите. Ако оставяте и най-малката пролука те ще я намерят.

След това идва ред на входната врата. Когато сте им спрели достъпа по канализацията, те ще направят като вас и ще влязат през вратата. Уплътнете я идеално или я заменете с висококачествена врата с отлично уплътнение. При втория случай тя ще ви пази и от дребни крадци. Не забравяйте и прага, защото обикновено там остават неуплътнени процепи. Накрая хлебарките ще ви атакуват през прозорците. При тях действайте както при вратата. Или ги уплътнете перфектно или подменете дограмата и пак я уплътнете перфектно. Когато премахнете входовете за нашествие идва следващата стъпка.

Премахнете причините да идват при вас. Те са главно три. Във вашият дом хлебарките намират храна, влага и място за живот. Без влага шестокраките нашественици са почти обречени. Спрете капещите кранове. Поправете пробитите тръби и лошите тръбни сглобки. Продължавайте да наблягате на детайлите. Огледайте се за влажни шкафове и вградени гардероби. Проветрявайте редовно цялото си жилище. Ако имате течове и пукнатини в панелите вземете някакви мерки, за да ги отстраните до колкото е възможно. Премахнете влагата и битката ще започне да се обръща във ваша полза. Следва да отстраните и откритите източници на храна. Поддържайте изрядна хигиена. Не оставяйте неизмити чинии или хранителни продукти и отпадъци на открито. Добре е всеки ден да чистите с прахосмукачка цялото си жилище. Не забравяйте, че хлебарките са на практика всеядни. Лично съм виждал пир, на който присъстваха 14 ориенталски хлебарки, а главното ястие беше домашен сапун. Все пак те имат голямо мастно тяло под хитиновата си обвивка и имат нужда от мазнините в сапуна.

Махнали сте вече влагата и храната и ви остава да унищожите и потенциалните им местообитания. Оптимизирайте така дома си, че да е лесно достъпен за вас и свежия въздух. Не трябва да има мъртви ъгли и недостъпни места. Това малко се затруднява от размера и тежестта на бялата техника и мебелите, но не е невъзможно. Избирайте си прости мебели при обзавеждане, без кухини и цепнатини. Естествено това е също трудно постижимо, но се старайте да го спазвате до колкото е възможно. Ако обзавеждането ви е „ергенски тип“ е още по-добре, защото няма излишни вещи и мебели със сложни форми. Добре е вместо тапети да имате латекс по стените, а в банята всички фуги между плочките да са запълнени ПЕРФЕКТНО.

Когато трябваше да унищожа всички хлебарки в стаята си в студентските общежития, се наложи да гледам дори и в сглобките на чекмеджетата. Там имаше цяла колония кафяви хлебарки.

Идва ред на дезинсекцията. Първо е препоръчително да използвате физчески методи за тази цел. Започвате тотално почистване на жилището си. Буквално всеки квадратен сантиметър. Махате килимите и ги изпирате. Търсите на всички възможни места. Премествате големите мебели. Търсите между книгите в библиотеката. Под тапетите и цепнатините на панелите също ще намерите диверсанти. Както вече споменах дори и в сглобките на мебелите. Ако имате стар телевизор или стар компютър – в тях. Във всеки шкаф, кашон или кутия. Абсолютно навсякъде. Обикновено ще ги намерите по огромното количество изпражнения.

За тристаен апартамент ще ви отнеме около един ден, ако имате помощник и по-малко. Работата е тежка, но се отплаща. На трудно достъпните места, аз ги избивах с импровизирана горелка, но това е ОПАСНО, защото може да запалите нещо или да се пръсне флакона във вас. Пък и после ми се драйфаше два дни от миризмата на изпечени хлебарки. Вместо това може да ползвате Райд със съответните мерки за безопасност. Когато всичко е почистено, унищожено, защитено и изолирано идва и крайната фаза на войната-химическата атака.

Отрова срещу хлебарки

Има три начина да подходите към химическа дезинсекция:

1. Да наемете терминатор два пъти в рамките на 20 дни да обработи цялото ви жилище. Като цена, това ще ви излезе може би над 100 лева, защото там заплащането е на квадратен метър, но все пак зависи и от фирмата, която ще го прави.

2. Друг вариант е да потърсите в аптеките (вкл. и селскостопанските) специализирани препарати за целта. Например Райд е добър, но е с краткотраен ефект и след пръскане жилището трябва да се напусне за известно време. Той е за предпочитане при локални акции. Готови препарати с боракс също могат да бъдат ползвани, но за предпочитане е специализирани пудри с борна киселина. Звучи плашещо, но въобще не е. Тя се използва в козметиката, медицината и дори хранителната индустрия. Това е една от най-безобидните отрови, която трябва да се поеме в големи количества, за да причини интоксикация. Използва се вече повече от 80 години като добро средство за борба с хлебарките и други насекоми.

Борната киселина има силно дехидратиращо действие, т.е. обезводнява хлебарката, която е имала нещастието да я погълне. Тези пудри полепват по краката на насекомото и когато то се върне в колонията, отравя и другарчетата си. Тази отрова е бавнодействаща, но продължително време и е относително безвредна за хората сравнена с останалите инсектициди (внимавайте все пак е отрова!). Борна киселина се продава и под формата на пасти и гелове, което я прави още удобна за употреба откъм гледна точка на сигурност. Друг неин плюс е, че ще ви защити и от някои други неканени шестокраки гости.

3. Третия възможен химически метод е сами да си приготвите препарат срещу хлебарките, като си купите чиста борна киселина и я смесите с нещо (храна), което ще им привлече вниманието. Ако не сте опитен химик ви препоръчвам един първите два метода или и двата комбинирано. Има хора, които използват и отрови поразяващи топлокръвни животни вкл. и човека. Не си заслужава да поемате риска да отровите кучето си или котката си, да не говорим за вас и семейството ви. Не го правете!

След всичко сторено дотук, по някое време ще спрете и химическата атака. Жилището ви трябва да е чисто и без нежеланите съквартиранти. Но какво да правите оттук нататък? Може на няколко месеца да третирате апартамента си с пудра съдържаща Борна киселина, на скрити места-дупки и кухини, където няма да могат да я докопат децата или домашните любимци.

 Методи за биологична защита от хлебарки

Има и методи за биологична защита. Ако не желаете да ръсите пудра след очистването, развъдете си Домашна стоножка (Scutigera coleoptrata). Ултимативен хищник, тя напада както млади, така и възрастни хлебарки. Ловува през нощта и унищожава всякакви насекоми, които може да докопа. Макар, че домашните стоножки се считат за практически безвредни за човек имат обаче два съществени недостатъка. Първият е, че може да ви ухапи (мисля, че не ми се е случвало досега), а ухапаното място се подува и е болезнено подобно на ужилване от пчела.

Около двадесет лета съм живял на село и съм нямал проблем с това, защото дори и да ме е ухапвала или не съм разбирал или съм го бъркал с ухапване от комар (имахме много стоножки). По-големият недостатък е психологическата атака която получавате, когато я видите в тъмното да ловува. Като черен кошмар пълзи светкавично и безшумно по тавана над леглото ви или на стената до вас. Най-гадното е ако ви падне отгоре. Не, че нещо ще ви направи, но психически ви въздейства негативно и стресово. Освен всичко, сигурно ще избие и паяците тъкачи във вашия дом, които са полезни и ви пазят от други насекоми.

Чувал съм, че и мравките вършат добра работа с яйцата на хлебарките, но тогава пък ще си имате проблем с мравки.

Малко глупости за завършек

За финал ще ви кажа един чист метод да убиете кафява хлебарка. Просто капнете веро или някакъв друг препарат за миене на чинии върху нея (да не е разреден). Умира за броени секунди. Ориенталски хлебарки пък можете да трепете с детска пушка-тръба с фунийки. Когато се забие фунийката в хлебарката, тя не може да избяга с нея бързо, и вие може спокойно да я докопате без да я размажете на стената. Но това НЕ са методи за борба с хлебарките.