Онлайн електронен магазин за лаптопи, компютри, сървъри и компоненти

4
Добави коментар
e-shop.sirma.bg
e-shop.sirma.bg

1.9.2010 г. 12:17 ч.

Нов доклад представи бъдещето на интернет

Интернет безспорно е едно от най-значимите обществени явления през последните десетилетия и може би дори преди 20 години мнозина не биха повярвали, че светът днес ще е толкова тясно свързан, а обменът на информация – толкова лесен и евтин. Дали обаче ние днес бихме могли да си представим как ще изглежда виртуалната мрежа след още едно или две десетилетия, или скоростта на нейното развитие надхвърля многократно способностите ни да прогнозираме бъдещето.

На този въпрос са се опитали да отговорят група специалисти от анализаторската компания Monitor Group и разработчика на мрежово оборудване Cisco Systems. Техният екип е изготвил доклад за възможните сценарии за развитието на глобалната мрежа през следващите 15 години, акцентирайки главно на четири възможни варианта. Всеки от тях не представлява самостоятелна версия на бъдещето а насока, в която Интернет ще се развива малко или много и според авторите, реалността ще представлява микс от четирите, в който един или повече сценарии ще имат преобладаваща тежест.

На първо място, в обозримо бъдеще интернет аудиторията ще расте главно сред жителите на развиващите се страни, а QWERTY – клавиатурата, ще престане да бъде основният интерфейс за достъп до мрежата. Освен това анализаторите предполагат, че сегашната система за управление на интернет няма да претърпи сериозни изменения от вида, в който я познаваме днес.

Първият от четирите възможни сценария е оптимистичен. Според него границите на интернет ще бъдат размити и след 15 години потребителите ще могат да достъпват мрежата от много повече разнообразни устройства, отколкото си представяме днес. Към тях, освен днешните компютри, мобилни телефони и таблети, ще бъдат прибавени още стотици свързани устройства – от домашни електроуреди и автомобили, до дрехи и промишлено оборудване. В крайна сметка интернет ще се превърне в център за предлагане на всички видове услуги.

Според втория сценарий, глобалната мрежа ще се превърне в сериозен източник на несигурност и ще става все по-малко безопасно място, поради нарастващия брой кибератаки и измами. Престъпниците и мошениците, които традиционно винаги са използвали най-новите технологии, днес в лицето на интернет получават едно изключително мощно средство за своите цели и ще се възползват все повече от това. Допълнително масло в огъня ще налее и ръстът на услугите за онлайн разплащания, които ще се превърнат в още един сериозен фокус на компютърните престъпници. Обикновените хора ще обръщат все повече внимание на този проблем, индустрията с решения за сигурност ще се развива с бързи темпове, а не е изключено и наличието на по-сериозни кризи, като кибер войни и терористични атаки.

Третата версия на бъдещето предполага, че поради нестабилната икономическа ситуация и намаляващото потребление в много страни, скоростта на използване на интернет също ще намалее. Този сценарий обаче е по-малко вероятен, тъй като достъпът до глобалната мрежа доказано има огромен потенциал да спестява разходи и ползите, включително и парични, от нея са несравнимо по-големи, отколкото е таксата за достъп в повечето страни по света.

Последният сценарий предполага, че популярността на интернет ще стане толкова голяма, че институциите, отговарящи за управлението на мрежата, няма да могат да се справят с целия поток информация и нейното развитие ще бъде поставено под въпрос. Може би този сценарий  би бил и първият, в който човечеството ще трябва да покаже дали може да обезпечи бъдещето на един наистина глобален проект или му липсва подобен project management потенциал.

Подготовката на доклада е отнела около една година. В своята работа екипът е отчел влиянието на стотици фактори, включително законодателствата на страните по света, различни нови инициативи за регулиране на мрежата, развитието на инфраструктурата и степента на навлизане на новите технологии сред потребителите.