Нискотарифната Wizz air пуска четири нови линии от София

1
Добави коментар

Нискотарифната авиокомпания Wizz Air ще обслужва 4 нови линии от летище София, съобщи вицепрезидентът на дружеството Джон Стивънсън. От 22 май 2010 г. превозвачът ще лети три пъти седмично до Мадрид, Париж (Бове), Франкфурт (Хан) и Болоня (Форли). Началната цена на еднопосочен билет по отсечките ще е 33.99 лв. с включени летищни такси, но без доплащане за багаж, застраховка и превод.

С новите си линии Wizz air освен с «България eр», която лети до първите три дестинации, ще се конкурира и с Easy jet до Мадрид, с «Ер Франс» до Париж и с «Луфтханза» до Франкфурт. До Форли край Болоня засега няма заявени други полети освен тези на нискотарифния превозвач, показва разписанието на Летище София. От май компанията ще увеличи с един и полетите си до Айндховен и Валенсия, до които ще лети съответно три и четири пъти седмично. От дружеството разглеждат възможността за полети до Братислава, с които да предложат алтернатива на пътниците до Виена, след като в началото на месеца фалира нискотарифната «Скай Юръп». «Засега не може да си позволим да летим до Виена, тъй като летищните такси са много високи, пък и колегите ни от Flyniki (виж карето) ще поемат полета», обясни Стивънсън.

За да покрият увеличения трафик, от Wizz air ще базират трети самолет в България. В момента като цяло компанията оперира с 26 самолета, които до 2017 г. се очаква да станат 132. Унгарският авиопревозвач заема около 11% от българския авиационен пазар. Компанията се намира на второ място след «България ер». След нея са «Луфтханза», «Австрийски авиолинии» и Easy jet.

Превозените пътници по всички дестинации на Wizz air от София са около 650 хил. през миналата година, съобщи Стивънсън. По думите му компанията очаква да увеличи пътникопотока си през 2010 г. до 750 хил. души. Общо Wizz air е превозила около 7 млн. пътници през последните 12 месеца. «Като цяло компанията отчита ръст от 30% за последната година, като голяма част от него се дължи именно на българския пазар», каза още вицепрезидентът на компанията. Допреди година дружеството е превозвало 400 хил. души годишно от и за България.