Как да си направим шезлонг

6
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

    Представяме ви един популярен проект за шезлонг, който безброй дърводелци по света са изработвали многократно. Вероятно не го виждате за пръв път. Моделът е много разпространен и у нас, защото е лесен за изработка и изключително практичен. Не на последно място – това е наистина много удобен шезлонг. В него можете да се отпуснете за часове и да почивате пълноценно на чист въздух в градината.

Да започнем с материалите. Не ви съветваме да използвате за тази конструкция мека дървесина като например чам. Този шезлонг изглежда доста елегантно, защото профилите не са прекалено масивни, но именно заради това трябва да изберете подходящ здрав материал – най-добре бук или дъб.

Необходими материали:

1. Профил 45×20
– 2бр. с дължина 1600mm.
– 2бр. с дължина 1300mm.
– 2бр. с дължина 595mm.

2. Кръгъл профил с диаметър 20мм.
– 3бр. с дължина 460mm.
– 3бр. с дължина 505mm.
– 1бр. с дължина 550mm.

3. Болтове с гайки – M6 с дължина 40мм.

4. Брезент, устойчив на външни атмосферни условия – дължина 3м., ширина 40mm.

В случай, че нямате възможност да оформите отделните елементи точно по начина, показан по-долу в схемата, можете да ползвате услугите на дърводелец. Ще остане само да сглобите шезлонга. Разбира се, можете да не изпадате в подробности и да си спестите труда по оформянето на ъглите, но не ви го препоръчваме, защото това ще навреди на иначе стилната визия.

На схемата виждате къде трябва да пробиете отвори в профилите. С кръст са отбелязани отворите с диаметър 6mm., а с кръст в окръжност – тези с диаметър 20mm. Първите са предвидени за болтовете. Както ще видите на снимките по-долу те, както и гайките са скрити. За целта ще трябва да разширите отворите в края им. По план широките дупки (20mm.) трябва да са с половин дълбочина от вътрешната страна на профила. Така сглобката става здрава, като кръглият профил влиза на половин в продълговатия, а от другата страна допълнително се захваща с винт.

Тези стопери, чрез които се регулира височината на облегалката могат да са оформени по разнообразни начини. Също така разположението и броят им са въпрос на лична преценка, но все пак е добре нивата да са поне три. В голяма степен от това зависи комфорта, който ще предлага шезлонгът. Можете да ползвате следната схема за изработката на стоперите.

Когато всичко е сглобено, идва ред на брезента. Би било прекрасно, ако сте избрали десен, който да създава отпускарско настроение и предразполага към почивка. Разбира се, най-важното е да е здрав. За да премерите каква дължина ще ви бъде необходима, спуснете шезлонга на най-ниското ниво. Фиксирайте брезента от долната страна, а след това от горната, като внимавате най-ниската му точка да не опира в земята. Зашийте със здрав конец.

Ще се радваме да ни изпратите снимки на изработените от вас шезлонги, както и да споделите впечатленията си за модела. Можете да видите още един проект за градинска мебел – как да си направим маса за пикник.

domigradina.com