Млекомат за продажба на прясно мляко пускат в Стара Загора

2
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(10 гласа, оценка 4.00 от 5)

На централния старозагорски пазар ще бъде открит първият у нас млекомат за продажба на прясно мляко от фермата директно на потребителите. Събитието се очаква към края на другата седмица, съобщава www.standartnews.com.

Само 1 лев ще струва 1 литър прясно мляко. Автоматът за продажба на прясно мляко е собственост на старозагорския научно-изследователски институт НИГО. Уличните търговци продават литър мляко също за 1 лев, но при тях не са изключени рисковете за здравето. При млекомата такива рискове не съществуват и всичко е много чисто. В млекомата постоянно се следи температурата на млякото, бутилките се обеззаразяват против гъбички в началото и в края на наливане, пояснява шефът на Регионална ветеринарномедицинска служба – Стара Загора д-р Генади Ганчев. Всички критични точки се контролират автоматично и при проблем, собственикът и ДВСК получавали съобщение за евентуален проблем по електронен път (чрез SMS). В автомата за продажба на прясно мляко има електронно разработена мини HACCP-система за контрол на качеството на млякото.

Тези млекомати за продажба на прясно мляко са много разпространени в държавите от Европейския съюз. Новият автомат за прясно мляко има за цел да пресече нерегламентираното и опасно продаване на прясно мляко по улиците. На първо време всички квартални и районни общински пазари в областния град ще бъдат снабдени с такива нововъведения. Средната цена в Европа на такъв апарат е около 15 000 евро и в бъдеще всеки фермер ще има възможност да закупи такъв апарат млекомат за продажба на прясно мляко.