Свинско месо

6
Добави коментар
imagination
imagination

От край време свинското e смятaно за едно от най-вкусните, но и най-вредни видове месо. Вината за лошата му слава си поделят високото му съдържание на мазнини и големият процент на холестерола в тях. Модерната диетология и по-специално спортната такава се опитва да погледне на сочните свински мръвки от нов ъгъл, необременен от догмите на все по-широко загърбваната класическа хранителна пирамида.

Питомното прасе е всеядно животно, широко развъждано от векове заради своето питателно месо и качествената си кожа. Опитомяването на прасето за хранителните нужди на човека се е случило най-вероятно преди около 11 000 години в Азия и Близкия изток. Смята се, че в Европа свинете са стигнали с преселенията на различни племенни групи. В първичните общества от кожата на прасетата се правили щитове, а от костите им – инструменти и дори оръжия.

Някои религии забраняват (не допускат) консумацията на свинско месо. Като вероятна причина за това отрицание се сочат унищожителните епидемии от свинска чума (вид холера), които  обезлюдявали цели селища през вековете.

По отношение на естествения произход на свинете, биолозите до преди десет-двадесет години били единодушни, че питомните прасета (Sus, scrofa domestica) са преки потомци на съвременната дива свиня (Sus, scrofa). Много от днешните учени обаче смятат, че родството във връзката им е по-отдалечено и двата вида са по-скоро братовчеди.

Видове продукти от свинско
Месни продукти

На пазара се предлагат най-различни продукти от сурово свинско месо, взети от различни части на свинското тяло. Техниките на обезкостяване на прасетата варират. В САЩ се използва едни, във Великобритания друг, а у нас съвсем различен стандарт. Това прави свински бут, закупен в САЩ, да има различен макронутриентен състав от свински бут, обезкостен у нас или в Англия например. При всички школи за рязане и обезкостяване обаче присъстват няколко основни зони: месо от гърба, заден бут, преден бут, ребра и корем/котлет, врат и плешки. Тук е редно да споменем и каймата, понеже се прави от сурово месо. Съдържанието й на мазнини и белтъци и варира от марка до марка и затова не е намерила място в долната таблица.

Карантия

В повечето страни по света с дълга история в свиневъдството при домашни условия, за храна се използват почти всички вътрешности на прасетата. Най-висока хранителна стойност сред тях имат: сърце, черен дроб, бъбреци и език.

Колбаси и обработени месни продукти

Тук разнообразието е огромно, както и вариацията в състава. Всяка марка държи на свои утвърдени продукти, с характерна технология на производство, което пък се отразява на макронутриентния състав. Поради тази причина ще изброя само видове продукти: пушени меса, наденици и пресни колбаси, полусухи колбаси, сухи колбаси.

Хранителен състав на продуктите от свинско месо

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. сурова храна:

Продукт
вода в %
ккал
белт. /гр
мазн. /гр
всичко въгл. /гр
холестерол/мг
захари/гр
 фибри/гр
Свински котлет, каре
65
210
20.2
13.6
0
60
0
0
Преден бут
62
250
16.7
20.2
0
70
0
0
Ребра
57
285
17.1
23.6
0
80
0
0
Свинско филе
73.5
135
20.5
5.4
0
65
0
0
Плешка
65
215
19
15
0
65
0
0
Свинско сърце
76
120
17.3
4.4
0
130
0
0
Свински дроб
71
135
21.4
3.7
0
300
0
0
Свински език
66
225
16.3
17.2
0
100
0
0
Свинскибъбреци
80
100
16.5
3.3
0
320
0
0
Здравословни ползи

Свинското месо е добър източник на витамините от групата В и по-специално на: B1,B2, B3, В6. Черният дроб има по-големи големи количества от витамин В12, както и мастно разтворими витамини.
Сред минералите преобладават фосфора и цинка.

Здравословни рискове

Най-сериозният здравен риск, свързан с редовната консумация на свинско месо, е относително високото му съдържание на наситени мастни киселини. Това се оказва проблем за хората, консумиращи едновременно в диетата си богати на въглехидрати храни с висок гликемичен индекс или при онези, които консумират твърде малко полиненаситени и ненаситени мастни киселини. Високото съдържание на холестерола в свинската мазнина днес се смята за по-малка заплаха, понеже редица съвременни проучвания подсказват ниска пряка усвояемост в процеса на храносмилане. Въпреки това, ако сте въвели свинското в ежедневното си меню, следете приема си на ЕМК, както и общият процент на ненаситените и наситените мастни киселини спрямо количеството консумирани наситени мазнини. Лоша новина за отслабващите и поддържащите тегло с равномерно балансирана диета е сравнително  високата калоричност на свинското, което при пряко сравнение отстъпва на рибата, пилешкото, пуешкото и дори на телешкото по този показател. Моят съвет е: избягвайте ежедневна консумация на свинско месо и свински субпродукти, освен ако не сте на ВМ-НВД.

Как да изберем и съхраним свинскoто?

Ако ограничавате мазнините, изберете плътно месо с по-малко бели ивици (мазнини). Месото трябва да има приятно червен цвят, без непременно да е алено и без да синее. Филето и сърцата са добър избор. Не консумирайте бут, ребра и език, освен ако не целите поддържане/покачване на тегло и разчитате  да запълните калорийни празнини във ВМ-НВД менюто си с екстра мазнини.

Нарязаното свинско или кайма може да съхраните един-два дни в хладилник, а парчета месо и филе за два до три дни. Сготвено или вакумно пакетирано, свинското може да се държи охладено до три-четири дни. Парчета и пържоли могат да се замразят за осем до десет месеца, а кренвирши, бекон и шунка за един или максимум два месеца. Топлинно обработено месо може да се замрази в обикновен фризер за четири-пет седмици.

Идеи за използване на свинското месо

Най-здравословният начин да приготвите свинското месо е да го изпечете:

във фолио на фурна
на скара
на шиш

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.