Строителство: Камина в интериора

1
Добави коментар

Камината – това е една от най-интересните системи за отопление, и, извинете, нискоефективни именно заради нагряването. Предназначението на камините в Русия е основно за оформяне на интериора, а не за отопление: зимите там предявяват съвършено други изисквания към отоплителните системи от тези в Англия.

Руската печка трябва да дава много повече топлина. От друга страна, в съвременните домове системите за отопление работят отлично, но нищо не може да се сравни по зрелищност с камината. – нали само пред камината с часове можеш да набюдаваш бушуващия пламък.

При изграждането на камините се използват тръби, затова монтажът и мястото трябва да бъдат заложени още в архитектурния проект на зданието. Ако няма такава възможност, ако зданието е вече готово, а много ви се иска да имате камина – също не е проблем, но се убедете, че саждите (които понякога излизат от горещите тръби), няма да повредят дома и да замърсят въздуха. Освен това не забравяйте, че близо до камината ще стоят дървата за огрев – как биха се вписали те в интериора на помещението.

Добрите камини бързо загряват помещението на принципа на изсмукване на студения въздух през тръбите. Това, впрочем, е една от причините поради която камините не се използват за отопление в Русия: след изсмукването на студения въздух след него нахлува още по-студен – това е особеност на климата там. Но в прохладната пролетни или есенни вечери няма нищо по-приятно от това да седиш до камината и да се взираш в пламъка. Камината осигурява свеж въздух и с това помага на вентилацията на помещението. Но най-главното достойнство на камината е разбира се, нейното важно значение в интериорния дизайн. Само камината може да придаде атмосферата на домашния уют и някаква класика, аристократичност и благородство.

Етикети: Интериор, Камини, Направи си сам, Полезно