Хормонален бум на високи токчета

3
Добави коментар
minkamalinka
minkamalinka

Годината е 1998…

В телевизионния ефир се появява сериалът, който нанася сериозни промени в социалното равновесие между силния и нежния пол в модерното общество.

„Сексът и градът“ започва своето приключение преди повече от 10 години, но и до ден днешен персонажите му успяват да бъдат в тон с актуалността.

След успешното шестгодишно пребиваване на малкия екран, великолепната четворка съставена от Кари, Саманта, Шарлот и Миранда дебютира и в кино залите през 2008-а.

Първата лента с героините на сериала – „Сексът и градът“ от 2008-а, записа рекордни цифри в бокс-офис класацията и независимо от факта, че резултатът бе по-скоро маратон от няколко 30-минутни епизода отколкото филмово произведение, продължението се оказа неизбежно.

Годината е 2010… Масовата рекламна кампания в медийното пространство и трепнещите в очакване фенове, всъщност фенки, вещаят розово бъдеще за „Сексът и градът 2″.

Розовият цвят е безспорно налице, но по отношение на бъдещето съществуват основателни съмнения.

Сексът и градът 2 (Sex and the City 2), 2010Режисьор: Майкъл Патрик Кинг Сценаристи: Майкъл Патрик КингВ ролите: Сара Джесика Паркър, Кристин Дейвис, Синтия Никсън, Ким Катрал, Крис Нот, Пенелопе Крус, Лайза Минели, Майли Сайръс Жанр: Комедия, Романтична драма

Сценаристът и режисьор Майкъл Патрик Кинг (автор и на телевизионния сериал) се заема отново със своите героини и ги натоварва с тежката задача да изглеждат като нови, въпреки че вече няма нищо ново, с което да впечатлят верните си почитателки.

Ето защо заменя обичайния Ню Йорк с екзотичния далечен Изток.

Трудно е да се направи преразказ на сюжета на филма, защото такъв на практика не съществува.

Все пак основният мотив, около който гравитира лентата е пътуването на четирите „обичайни заподозрени“ в авангардния Абу Даби, за където Саманта получава покана от арабски шейх и решава да се възползва взимайки със себе си и вярната свита.

Всичко останало е пълнеж, в който се правят бегли опити за тълкуване на сериозни теми от живота като любов, брак, деца, навици, напредваща възраст и скъпи обувки (изброените не са в никакъв случай по ред на важност!).

Актрисите остават верни на себе си и пресъздават формата на сериала, но имайки предвид, че това се случва вече за втори път на големия екран, може би някоя друга новост нямаше да навреди.

Кари (Сара Джесика Паркър) можеше да се е научила да готви например. В този случай в графата „жанр“ щеше да фигурира определението „фантастика“, но все пак е нещо.

Нюйоркските момичета се справят добре с поверената им задача. От друга страна правят това вече цяло десетилетие.

Сред всички изпъква Ким Катрал („Ледена принцеса“, 2005), която блести в ролята на неуморимата нимфоманка Саманта и може спокойно да бъде определена като „мотор“ на комедията.

Образът й е в основата на някои неоспоримо хумористични моменти, които проблясват на фона на двучасовото непрестанно преобличане.

Всъщност на моменти трябва да се огледате наоколо, за да си припомните, че сте на кино, а не на дивана вкъщи пред Fashion TV.

В крайна сметка продуцентската къща трябва да оправдае похарчените 2 милиона долара за безупречните тоалети на главните героини.

Синтия Никсън и Кристин Дейвис допълват квартета, а мъжките роли са сведени почти до минимум.

Заслужават внимание и появите от висока класа на Лайза Минели в изпълнение на кавъра на „Single ladies“, Пенелопе Круз („Девет“, 2009) като директор на мадридска банка и Майли Сайръс („Последната песен“, 2010)… в ролята на Майли Сайръс.

„Сексът и градът 2″ със сигурност няма да попадне в номинациите за Оскар, но успехът му в бокс-офис класацията е лесно предвидим.

В желанието си да се хареса на феновете, на моменти филмът се поддава на банални стереотипи и ненужна вулгарност, но като цяло резултатът е една забавна комедия, в която царстват хормоните и лукса.

Ако отидете с правилната нагласа и сте фенове на сериала ще излезете доволни и може би малко заслепени от блясъка на нюйоркския елит.

Внимавайте обаче, защото в прехласване по вашите идоли и в очакване на „Сексът и градът 3″, може да се озовете с 15-сантиметрови токчета дори когато изхвърляте боклука.

Ако ви хареса този филм, гледайте: „Тайните на Беки Б.“ („Confessions of a Shopaholic“, 2009)

За bgВести Ясен Генадиев

Следващият път очаквайте: „Прекършени Прегръдки“ („Broken Embraces“, 2009)

< Предишна

 

Следваща >