Какво да гледаме при сключване на “Каско”

2
Добави коментар
dan1
dan1

Детайли

Категория: Икономика

Последно обновена на 21 Декември 2012

Публикувана на 16 Юни 2010

Недялко Чандъров, председател на УС и главен изпълнителен директор на „ДЗИ-Общо застраховане“ ЕАД

Г-н Чандъров, как се развива пазарът на застраховките автокаско? Смятате ли, че ще продължи тенденцията за намаляване на тарифите? 
– Динамиката на пазара е зависима от общата икономическа обстановка. Заради кризата все по-малко се купуват нови автомобили, които бяха и основните застраховани обекти по „Каско“ до момента. Не можем да игнорираме например драстичният спад в продажбите на нови автомобили на лизинг, които задължително се застраховаха.

Не са малко и собствениците, които се отказват от доброволната полица и сключват само задължителната „Гражданска отговорност“. Статистиката показва, че тя вече има по-голям дял от „Автокаско“, за разлика от предходните години. Тоест пазарът на застраховките автокаско неизбежно е обвързан с фактори като брой на внесени автомобили, покупателна способност на клиента и дори – култура на пътя. 
– Как ДЗИ реагира на пазарната ситуация по отношение на застраховка „Автокаско“?
– Винаги сме се стремили да бъдем близо до нашите клиенти и да отговорим по най-добрия начин на техните нужди. С други думи, предлагаме оптимални решения, които са съобразени с профила на клиента и не на последно място – с финансовите му възможности. От началото на юни ДЗИ дава възможност за допълнително намаление на премията по „Автокаско“, като предлага т.нар. предварителен „авансов бонус“ при покритие пълно“Каско“. По този начин добрите водачи ще заплащат 20% по-ниска цена при липса на заведени щети през времетраенето на застраховката. По традиция им предлагаме и специални клаузи и преференциални условия. В зависимост от избраната комбинация от покрития и възможни отстъпки клиентът може да заплати до 40% по-малко от основната цена на полицата. Освен намалената цена на застраховка „Автокаско“ ДЗИ предоставя безплатно покритие по застраховката за територията на ЕС и страните – членки на международното споразумение „Зелена карта“.
– Смятате ли, че застраховка „Автокаско“ е оправдан разход, особено в период на криза? 
– „Автокаско“ е застраховка, която осигурява на собственика обезщетение при нанесени щети на автомобила. Например, ако клиентът тръгне на път и претърпи инцидент, сумата, която ще е инвестирал за покупка на тази застраховка, ще е значително по-малка от онова, което би трябвало да плати от джоба си, ако не е застрахован. Тоест „Автокаско“ гарантира спокойствие и комфорт на пътя, независимо дали става дума за България или за чужбина.  Например застраховката в ДЗИ включва и безплатна „Пътна помощ“ при ПТП в България и чужбина за леки автомобили.
Считам, че именно в период на криза клиентите трябва особено внимателно да се погрижат да защитят имуществото си със застраховки, защото разходите, които ще трябва да направят в противен случай, за да покрият сами щетите си, ще бъдат значително по-големи и ще влошат още повече финансовото им състояние. Ето защо трябва внимателно да се преценят различните оферти на пазара и да се подбере най-оптималната комбинация между цена и условия на застраховане. Разбира се, много е важно да се вземе под внимание и стабилността на застрахователя. Според статистиката за първо тримесечие на 2010 г. ДЗИ е компанията с най-високи технически резерви на застрахователния пазар, възлизащи на над 220 милиона лева.

източник: standartnews.com

< Предишна

Следваща >