Блог за бури и екстремно време 2: Екстремен уикенд в САЩ – от торнадо до снежни бури

1
Добави коментар
ehh
ehh

Щатите отново ще привлекат вниманието на любителите на екстремното време в следващите часове. Отгоре виждате картата на SPC и наложените рискове от гръмотевични бури. Аз съм си позволил да наложа още няколко маркера по нея. В публикацията ми във фейсбук не бях много точен, като казах, че това е рядко срещано, тъй като сме вече в ноември месец. Оказа се, че ноември е един от най-активните месеци, съпътстван и от обстановки с торнада, като най-често това се случва за крайния юг.

Какво всъщност е положението към момента. Дълбока област от ниско налягане и свързан към нея студен фронт в момента се придвижва през централните части на Америка, на изток. В същото време, има разположена област от високо налягане с център, отстоящ, източно от Атлантическото крайбрежие, която област зарежда с влажни, топли и неустойчиви въздушни маси далеч на север, чак до Езерата, до границата с Канада. В допълнение, на лице е и третата съставка – силно югозападно струйно течение в средните слоеве, което ще позволи да се отключат условия за силни гръмотевични бури, дълго живущи, с условия да произведат торнада и ветрове, носещи материални щети.

Какво може да се очаква. В следващото денонощие реално ще има заплаха от всичко, като най-малък изглежда шанса за градушка с големи размери. Въпросите към момента са, кои бури ще доминират – обособените, самостоятелни бури или бури, наредени в дерехо комплекс – слети бури, бързо подвижни. Ако доминират първите, то основната опасност ще бъде от бързо подвижни суперклетки и торнада, и после вече опасност от силен вятър. Ако пък налице бъде втория вариант, бурите ще бъдат в клъстъри, може би с вградени изолирани суперклетки, но с основна опасност първо от силен вятър и после от изолирани торнада. Все още няма яснота, кой от двата сценария ще бъде на лице.

Това не е всичко. В тилната част на тази област от ниско налягане на лице също ще бъде опасността от силни ветрове, но придружени от ниски температури и валежи от сняг. Тази система ще се придвижва на изток и няма да е изненада, ако станем свидетели и на т.нар. lake-effect snow над източните брегове на Езерата. Това са обстановки с обилни снеговалежи, получаващи се при преминаване на студени въздушни маси над все още затоплена водна повърхност. При такива обстановки за отрицателно време могат да се изсипят и натрупат огромни количества сняг. В youtube може да видите много клипчета, свързани с това явление. Наистина изглежда впечатляващо.

За финал само ще допълня, че всичко най-интересно там би трябвало да се случва от вечерта наше време до утре сутринта/ранния обед наше време.