PrintBG – изработка на рекламни материали

1
Добави коментар
ANONIMNIQ
ANONIMNIQ

Независимо от напредването на техниката и съсредоточаването на бизнес и потребители в интернет, печатната реклама остава актуална. Бързооборотни стоки, целеви групи, които все още нямат навика да ползват интернет редовно – много често ще трябва да прибягвате до помощта на рекламните материали. Затова по-долу сме дали кратки описания на най-често използваните печатни рекламни материали, както и насоки – в кои случаи кой вид е подходящо да използвате.

Листовки
Най-често срещаното средство за печатна разгласа за всяка една стока. Това е така, защото изискванията при създаването й са относително малки – евтин печат, кратки срокове за изпълнение, голяма оперативност и гъвкавост при използването й.

Прилага се най-вече тогава, когато е необходимо масово разпространение и бързо реагиране. При краткотрайни акции и когато се цели бърза отклик от потребителите.

Тя е най-добрият вариант, когато искате да запознаете потребителите с нова стока (особено бързооборотна) и нейните характеристики или с промени в начина на продажба и разпространение – намаления, сезонни разпродажби.

Не правете изключително скъпи рекламни листовки. Техният живот е съвсем кратък. За да го удължите, а и за да бъде рекламният ви материал по-функционален, можете от едната страна на листовката да отпечатате талони за намаление например.

Брошури
Ако листовката съдържа само най-важното, то брошурата има смисъл тогава, когато дава подробна, полезна информация на потребителите. Форматът й обикновено е прегънат лист с размер А4 или А5. Разбира се може да са и няколко сгънати или зашити един в друг листа. Тъй като обикновено съдържанието е равномерно разпределено между илюстрации и текст, много е важно да не се прави компромис с качеството на хартията, печата и довършителните дейности.

Ако съдържа наистина полезна и интересно поднесена информация, брошурата има значително по-дълъг живот от листовката. В повечето случаи се използва от големите магазини. Издава се седмично или месечно и представя различните стоки, предлагани в магазина, намаления, промоции и друга полезна информация.

Дипляни
Сгънатата на няколко пъти брошура се нарича дипляна. Тя разчита не толкова на голямото количество полезна информация, колкото на интересния си вид и на много илюстрации. Използва се най-вече за реклама в туризма – на нея може да се отпечатват по-големи пейзажи или портрети, които да се виждат след като тя бъде разгъната.

Тя е по-скъпо издание от брошурата и е добре да се разпорстранява чрез директен маркетинг до предварително определени целеви групи.

Каталози
Каталогът се отличава с пълнота на описанието, разнообразни данни, възможност за отпечатване на снимки, илюстрации, схеми. Може да бъде с нестандартна форма. Може да бъде луксозен или да си личи, че при изработката му са прилагани по-нестандартни техники. Може да има джоб за визитка или диск, който дава допълнителна представа за това, което предлага конкретната фирма.

В каталога се представя най-пълно дейността на една фирма – всички стоки или услуги, които тя предлага. Той се дава на избрани лица, с които фирмата иска да установи контакт, да подготви сделка или да затвърди имиджа си с цел, дълготрайно сътрудничество.

В зависимост от целите на фирмата могат да бъдат изработени различни видове каталози:
– Индустриални.
– Търговски, които се разделят на търговски – посреднически и каталози за търговия по пощата.
– Специални – към тях се включват всички панаирни и мострени каталози.

Независимо кой вид ви е необходим, когато го поръчвате помнете, че всички каталози имат дълъг живот.