Представяне на марка Patek Philippe & Co

2
Добави коментар
littleclown
littleclown

Всъщност в най-известната швейцарска марка няма нищо швейцарско! В основата на днешната марка стоят двама изтъкнати часовникари на 19 век като единия е с полски другия с френски произход!

Антони Патек (на полски Antoni Norbert Patek) е роден на 14 юни 1811 г. в Пиаски (Piaski), Полша. Около 1834 г. Патек се озовава в Швейцария (преживява доста до този момент, но мисля, че това не е тема на тази статия) и се сприятелява със семейство Moreau, които го насърчават в часовникарството и по точно в търговията със скъпи джобни часовници декорирани със златни инкрустации и красиви гравюри. Като начало той купува механизмите от доказали се часовникари от Женева (не се споменава кои точно) и под тяхно ръководство ги предлага в изящни корпуси. От самото си начало той се залага на най-високо качество на материалите и изработката, като обръща внимание и на художествената стойност на изделията. Поради тази причина той много бързо успява да си намери място на този пазар. На 1 май 1839 г Патек заедно с друг полски емигрант и също талантлив часовникар – Чапек (Franciszek Czapek) регистрират работилница за производство на часовници. Финансово това предприятие е било подкрепено от други полски часовникари – Гостовски-братя и Бандурски (Wawrzyniec Gostkowski, Wincenty Gostkowski, Władysław Bandurski). Първия часовник произведен от тази фирма (Patek, Czapek & Co) бил джобен по поръчка. Фирмата имала около половин дузина работници и произвеждала около 2000 часовника за година. До днес са запазени изключително малко екземпляри от тези часовници, перфектността на които е резултат от преплитането на художествени проучвания и технически умения (пробвах да намеря снимки на тези ранни часовници, но не успях, ако някой намери ще е добро допълване ). Увеличаващите се разногласия между Патек и Чапек довеждат до тяхната раздяла през 1845 г., като през 1851 г. Чапек формира Czapek & Co и произвежда часовници до края на 1869 г. На негово място в Patek & Co идва 30 годишния френски часовникар Адриан Филип (Adrien Philippe), който през 1842 г. изобретява безключово навиващ се механизъм (до този момент часовниковите механизми се навивали с помощта на ключ, като някои механични играчки, изобретението на Филип позволило навиването на механизма да става от коронката за настройване на часа).

Адриан Филип (Jean Adrien Philippe) роден през 1814 г. Със своето откритие (споменато по-горе) Филип печели златен медал на Френското промишлено изложение през 1844 г. Именно там той се среща за първи път с Патек и година по-късно става главен часовникар на Patek & Co в Женева като му дава една трета от общата печалба на фирмата. Доказал се като много способен и талантлив часовникар той е толкова ценен за фирмата, че през 1851 г. той става пълноправен партньор и фирмата започва да произвежда под името Patek Philippe & Co.

През 1868 Patek Philippe & Co произвеждат първия си ръчен часовник.

Фирмата е сред пионерите в изработването на часовници с вечен календар, split-seconds hand, хронограф и повторител на минутите. Както повечето швейцарски производители фирмата произвежда предимно механични (автоматици или такива с ръчно навиване) часовници, но в порт фолиото си имат и кварцови механизми дори и дигитални часовници (Ref. 3414). Отличителната черта на фирмата е производството на часовници с техни собствени компоненти. Името на фирмата се сменя през 1901 на „Ancienne Manufacture d’Horlogerie Patek Philippe & Cie, S. A.” ( Не съм добре с френския и не мога да го преведа). През 1934 г. фирмата е купена от Шарл и Жан Стърн (Charles and Jean Stern) – двама братя собственици на работилница в Женева. От тогава до сега фирмата е собственост на фамилията Стърн, като през 2009 г. в ръководството на фирмата влиза 4-то поколение Стърн – Тиери Стърн (Thierry Stern) става президент, а баща му Филип Стърн – почетен президент.

Някои от най-известните часовници с бранд Patek Philippe: Най-скъпите в света: Един от най-известните модели на фирмата е часовник произведен през 1933 г. по искането на Хенри Грейвс (Henry Graves, Jr.) – джобен часовник с 24 функции. През 1999 г на търг в Сотби (Sotheby’s) този часовник е продаден за сумата от 11 милиона долара.

Интересна е и историята покрай този прословут часовник. Всичко започва когато Джеймс Пакард (James Ward Packard – производител на автомобили по онова време) поръчва на Patek Philippe да му изработят най-сложния часовник, след като научава това и Хенри Грейвс също поръчва да се изработи най-сложния джобен часовник. През 1927 г. Д. Пакард получава своя Patek Philippe – астрономически часовник:

През април 2008 г. моделът „Ref. 5002P Sky Moon Tourbillon” – платинен ръчен часовник с турбийон за сумата от 1,49 млн долара, което го прави най-скъпия модерен часовник до тогава рекордът се държал от Vacheron Constantin Tour de l’Ile – 1,4 млн. долара, продаден на търг в Женева през 2005 г.

През май тази година Patek Philippe подобряват собствения си рекорд за най-скъп ръчен часовник на търг организиран от Кристи (Christie’s) в Женева като часовникът е продаден за сумата от 5,5 млн долара!!! Моделът е закупен от Частен швейцарски музей. Корпусът му е от жълто злато и е с вечен календар, хронограф и показва фазите на луната. Произведен е в работилниците на Patek Philippe в Женева през 1943 г.

Модели притежавани от царски особи: С времето моделите на Patek Philippe се радвали на голямо търсене от колекционери и познавачи с висок социален статус. По времето на Кралица Виктория (Queen Victoria), монарси, папи, политически лидери и управници са купували произведени от Patek Philippe часовници, както за собствено ползване така и за дарове на скъпи гости или за отплата на лоялни поданници. По време на Голямото изложение в Лондон през 1851 г. Кралица Виктория се сдобива с часовник с ключово навиване във формата на огърлица от тогава Patek Phillipe снабдяват и нейния съпруг Принц Алберт (Prince Albert). Кралицата притежава още един екземпляр на женевската работилница ексклузивен часовник с диаманти под формата на брошка. Интересът към произведенията на женевската работилница се разпространява из кралските дворове на Европа, сред списъка на клиентите им са: Папа Пий IX (Pope Pius IX), Папа Лъв XIII (Pope Leo XIII), Кристиан (Christian) IX и Луис (Louise) – Крал и Кралица на Дания, Виктор-Емануел (Victor-Emanuel) III – Крал на Италия и Дук на Савой (Duke of Savoy), Хюсеин Камел (Hussein Kamel) – Султан на Египет от 1914 до 1918.

Годишнини: През 1989 г. Patek-Phillipe, по случай 150 годишнината на фирмата, произвеждат часовник с 33 функции – Калибър 89, един от най-комплицираните часовници произвеждани някога. Сред функциите на часовника са датата на Великден, време на изгрева, термометър, equation of time (просто не знам как да го преведа това), зве здно време (използва се от астрономите, за да позиционират своите телескопи при наблюдението на определена звезда). Часовникът е конструиран от 1728 уникални части като за звездното време има карта на 2800 звезди. Калибър 89 е способен да добавя ден през февруари за високосните години (идея нямам как става).

Ето и някои бележити години на фирмата: 1845 – Патент за настройване на часовника от стрелките и навиване чрез лост с винт; 1868 – Произвеждат първия си ръчен часовник по поръчка на Контесата на Унгария (Koscowicz); 1881 – Патентоват „Прецизен регулатор” (Precision regulator); 1889 – Патент за механизъм с вечен календар за джобни часовници; 1902 – Патент за механизъм на хронограф с „Split-seconds”;

1949 – Патент на Gyromax баланс;

1953 – Патент за автоматичен само навиващ се механизъм; 1956 – Компанията произвежда първия изцяло електронен часовник;

1959 – Патент на механизъм с няколко часови зони;

1977 – Патент на калибър 240;

1986 – Патент на светски (Secular) календар с ретроградна стрелка;

1996 – Патент на механизъм с годишен календар;

1998 – Патент на индикатор за състоянието на механизма или т.н. (power reserve);

2000 – По случай новото хилядолетие е представен «Звезден калибър 2000» джобен двустранен часовник с 21 функции.

2003 – Представен е ръчен часовник с 10 дневен резерв с турбийон;

2005-6 – Фирмата представя пружина и колело от силикон.

В момента Patek Phillipe произвеждат следните колекции: Мъжки часовници: Calatrava – Колекцията е създадена и представена през 1932 г.

Golden Ellipse – за първи път представена през 1968 г.

Gondolo – Колекция в стил Art Deco създадена през 1993 г. Името на колекцията произлиза от часовниците – “Chronometro Gondolo”, произвеждани от Patek Philippe за бразилския търговец „Gondolo & Labouriau”.

Aquanaut – представена за първи път през 1997 г.

Nautilus – представена за първи път през 1976 г.

Complicated

Grand Complications

Дамски часовници: Twenty ~4® –

Calatrava, Gondolo, Aquanaut, Nautilus, Complicated – Дамските часовници са близки по визия на мъжките, но е наблегнато на инкрустацията с диаманти.

Джобни часовници:Patek Philippe произвеждат джобни часовници със или без допълнителни функции повече от 400 години. Lepine –

Hunter –

В настящето Patek Philippe, последната независима часовникарска компания (както я обявяват те самите), е позиционирана както следва: Главен офис на фирмата намиращ се в община Plan-les-Ouates, също там е позиционирана и Главната работилницата за механизми, работилницата за изработването на корпусите и верижките е позиционирана в Perly, и Музея на Patek Philippe е позициониран в Plainpalais. Всичките са в кантон Женева! Официален сайт на Patek Philippe: http://www.patek.com/ Официален сайт на музея на Patek Philippe: http://www.patekmuseum.com/

Вместо заключение искам да кажа, че не съм човек, който разбира от часовници или механизми, а съм просто любител на часовникарското изкуство и съм запленен от работата на майстори като Патек и Филип (макар да не са между живите от много години). Искам да отбележа, че това е по-скоро сглобка от няколко източника и не претендирам за авторство, използвал съм материали от Wikipedia и от официалния сайт на фирмата. Снимките са изключително от официалната страница на фирмата. Моите уважения Марин Чомаков