Ноктопластика с акрил – предимства и недостатъци

11
Добави коментар
borkiss
borkiss

Ноктопластика с акрил – предимства и недостатъци

Вероятно миризмата на акрила е известна на всички, дори и на тези, които никога не са се възползвали от услугите на маникюрист. Ароматът на акрил може да се усети при посещение в зъболекарския кабинет. Акрилът е вид прах (полимер), който след добавяне на специална течност (мономер) се сгъстява и втвърдява бързо. Професионалните маникюристки дълго време са си набавяли този материал от стоматолози, които между другото стават в известен смисъл основатели на ноктопластиката с акрил. Акрилът може да се поставя както върху естествените нокти, така и с удължители.

Легенда

Според легендата, веднъж стоматолог след силен удар получил травма на един от ноктите на ръката си. Този нокът се сцепил право по средата и при движение на наранения пръст, зъболекарят усещал силна болка. Той без колебание нанесъл на мястото на „сцепване“ малко акрил. Нокътят бил фиксиран и болките спрели. Очевидно, зъболекарят не успял да устои и споделил своята находчивост с професионален маникюрист. От тогава акрилният прах твърдо влезе в живота ни като средство за ноктопластика и дизайн на красиви нокти.

Предимства на акрилните нокти

Отвън, акрилните нокти изглеждат по-естествени и здрави. За разлика от други материали, акрилът е много по-издържлив. Ноктопластика с акрил често си правят жените с по-активен живот – спортистки, при които риска от счупване или нараняване на ноктите е по-голям. Тези жени нямат време за чести посещения при маникюристка, но и такова не се изисква – акрилните нокти не се деформират от високи температури или удари.

Акрилните нокти не променят формата на естествения нокът за разлика от тези с UV гел, който поради липса на достатъчно еластичност дърпа със себе си растящия под него нокът. Това деформира нокътната плочка.

Акрилът се премахва много лесно. Достатъчно е да използвате специален разтвор, който премахва всичко. За сравнение – ноктите с гел трябва да бъдат премахнати чрез изрязване и пилене, а по този начин е възможно да се повреди нокътната плочка на естествения нокът.

Акрилните нокти дават повече възможности за разнообразяване на дизайна. Без значение дали сте избрали художествени картини, аквариум или обемен дизайн на ноктите, всеки един от тях ще изглежда перфектно. Някои дизайни могат да бъдат направени единствено с акрил.

Недостатъци на акрилните нокти

Смята се, че акрилът предпазва естествените нокти от външни влияния на околната среда. Но има и специалисти, които твърдят обратното, че акрила не позволява на ноктите да дишат.

Съществен недостатък е непоносимостта на материала към течности за сваляне на лак, в състава на които има ацетон. Ако решите да премахнете лака на ноктите, те ще загубят своя блясък. Разбира се, можете да използване безцветен лак или полираща пила за повърхността на ноктите.

Понякога неприятната миризма, която се усеща по време на процедурата кара много от жените да се откажат от този вид ноктопластика. Те се опасяват, че акрилът ще продължи да мирише така и след процедурата. Неприятната, остра миризма е в следствие на мономера (течността, с която се сгъстява акрилния прах, за да се моделира), но тя се усеща само по време на самата процедура и след нея бързо изчезва.

Акрилната технология е по-трудна за усвояване от някои практикуващи, тъй като изисква определена бързина и сръчност – веднъж след като акрилния прах е смесен с мономера, времето за моделиране е много малко, преди всичко да се втвърди напълно (за разлика от техниката с UV гел, който след оформяне се „изпича“). Поради тази причина не всеки е достатъчно опитен и умел в тази техника – може да мине доста време преди да попаднете на наистина добра маникюристка, която да ви направи красива ноктопластика с акрил.

Акрилът е по-здрав от гела, но не изглежда толкова естествено.

Друг недостатък на акрилната технология е, че често причинява алергии. Използва се киселина, пожълтява и др.

Противопоказания за този вид ноктопластика

Чувствителността към химическия състав на акрила го прави не особено подходящ за хора с алергии, гъбички на ноктите и други проблеми. За хора с проблемни нокти е по-добре да използват метода с UV гел.

Носенето на акрилни нокти изисква някои грижи от ваша страна. На всеки две-три седмици трябва да посещавате маникюристката си, за да освежите и „презаредите“ ноктите си. Ако имате навика да гризете ноктите си – забравете за това. Акрилът ги прави изключително здрави и по-твърди, което ще ви накара да се откажете от този лош навик. Трябва да избягвате досега с препарати с ацетон ако не искате да разрушите красивата си ноктопластика, тъй като акрилът реагира на ацетон и разтворители.
Не е препоръчително да правите ноктопластика с акрил в домашни условия ако сте начинаещи – оставете това на професионалистите.

Снимки: nogtiki.com