Няколко неща, които всеки трябва да знае за СЛЪНЦЕЗАЩИТАТА

65
Добави коментар
nasty_f
nasty_f

Няколко неща, които всеки трябва да знае за СЛЪНЦЕЗАЩИТАТА

Излагането на UV светлина може да доведе до отделянето на ендорфини, известни още като „хормони на щастието”. Но прекомерното излагане на слънце може да причини и рак на кожата. От тази смъртоносна болест се разболяват близо 2 милиона американци годишно.  Човек може да се предпази и да се любува на слънцето без да се излага на риск от смъртоносни болести и тук ще ви предложа няколко интересни факта, които, сигурна съм, ще са от полза.

Не всички кремове улавят ултравиолетовите лъчи!

Трябва да намерите крем с широк обхват на защита, който да предпазва кожата от ултравиолетовите А и В лъчи. UVA лъчите създават всички образувания, причиняващи рак на кожата, докато UVB лъчите те карат да изгаряш. За да си сигурен, че си избрал подходящия слънцезащитен крем, провери дали той съдържа следните съставки:  цинков оксид, титанов диоксид, авобензон, оксибензон, мексорил. Използвайте слънцезащитен крем, не само докато сте на плажа, а също и докато шофирате и се разхождате.

Учените и фондациите срещу рака на кожата препоръчват използването на слънцезащитен крем със SPF 15. По-големите фактори, като например 30, предлагат съвсем малко по-голяма защита. Кремовете със SPF15 филтрират 93% от UVB лъчите, докато кремовете със SPF30 филтрират 97% от UVB лъчите.

Обикновено спрейовете предлагат най-добра защита срещи ултравиолетовите А и В лъчи. Те също така защитават кожата от слънцето най-добре, докато кожата е мокра.

МИТ: Хората с тъмна кожа не се нуждаят от слънцезащитни кремове!

Всяка една кожа се нуждае от защита срещу слънцето, без значение от това колко е тъмна, защото всеки човек може да получи рак на кожата. Ракът на кожата е най-разпространен сред представителите на европеидната раса, но 1-2%  от афро-американците и  2-4% от китайците и японците са болни от рак на кожата. Въпреки това хората с тъмна кожа получават повече петна и обриви от слънцето, отколкото белите.

Солариумът е по-опасен, отколкото слънчевите лъчи!

Хората, които използват солариум, за да почернеят са изложени на 74% по-голяма вероятност да развият меланом (вид тумор). Лъчите на солариума са много по-вредни от тези на слънцето и освен това са 10 пъти по-силни.

Човек изгаря и през дрехите!

Повечето дрехи осигуряват защита с фактор около 8, но този фактор се свива наполовина,ако дрехата се намокри. Светлите и по-широки дрехи пропускат повече ултравиолетови лъчи, отколкото тъмните. Можете да добавяте слънцезащитен крем към прането си всеки път, когато пускате пералнята, за да създадете фактор на дрехите си около 30.

Кожата изгаря, докато времето е облачно!

Облаците блокират лъчите, които правят времето топло и приятно, докато в същото време те спират едва 20% от лъчите, които карат кожата да гори. Тези лъчи могат да увредят кожата ти само за 15 минути, така че подсигури на кожата си същата защита, както при слънчево време.

Коя е любимата Ви рубрика в www.poneshto.com? | Анкети за всичко | BuzzDash
Related posts:

автор: admin