Извършиха уникална операция за лечение на рак на простата

4
Добави коментар
6o6ko
6o6ko

Екип от специалисти-уролози извърши уникална операция за лечение на рак на простата на 27 юни в „Хил клиник“. Благодарение на високо интензивен фокусиран ултразвук (HIFU) д-р Илия Калчев, д-р Фернандо Санча, д-р Аурел Йовиту, д-р Александър Боцевски и д-р Георги Георгиев успешно оперираха 75-годишен пациент.

Мъжът е бил с диагноза „високо диференциран карцином на простатата“. Той е бил опериран успешно и изписан още на следващия ден в отлично състояние.           

Процедурата HIFU (Високочестотна фокусирана ултразвукова терапия) е най-новата технология за лечение на карцином на простатата. Използвайки фокусирана ултразвукова енергия се унищожават само засегнатите от рака клетки, без да се засягат заобикалящите ги здрави тъкани.

Ултразвуковият лъч се концентрира върху точка, с размер няколко милиметра. Температурата във фокусираната зона достига до 70-100 градуса за по-малко от секунда, което създава оптималната енергия за неинвазивна терапия с ултразвуков образ в реално време.

HIFU за първи път позволява третиране само на засегнатата зона, без да засяга околните тъкани, нерви, съдове и органи, с което оставя страничните ефекти в миналото. При особено усложнени състояния безкръвната и минимално инвазивна терапия може да се комбинира успешно с технологията Зелен лазер.