Възход и падение на енергийните напитки | Glog.info

1
Добави коментар
magnit
magnit

„Енергийни” се наричат безалкохолните и слабоалкохолните газирани напитки, които имат в себе си тонизиращи и биологични активни вещества, като кофеин, екстракт от гуарана, женшен, мате и др. В състава им също така има витамини и въглехидрати.

Производителите на тези енергийни напитки твърдят, че те оказват стимулиращо въздействие върху човешкия организъм и значително повишават умствената дейност и физическата работоспособност.

Първата енергийна напитка се появява в средата на миналия век, през далечната 1960 година, като нейната родина е Япония.  При нас в Европа тя се появява значително по-късно, чак през 1987 г. и за съвсем кратко време достига върхът на своята популярност. В Америка тя се появява с цяло десетилетие закъснение, а именно през 1987 г. Но истинския световен бум започва с началото на новото хилядолетие и вече през 2006 г. по света фигурират около 500 нови марки енергийни напитки. В САЩ продажбата процъфтява и за около 5 години, те достигат ръст на увеличение от 60% и сумата от продажбата и надхвърля 12,5 милиарда долара.

Благодарение на натрапчива реклама тази „божествена” напитка, става изключително модна за съвсем кратко време. Младите хора дори започват да пощуряват по нея и започват да я експериментират, като я примесват с достатъчно количество алкохол. За съвсем кратък период  около 30% от младежите в целия свят вече са станали изцяло подвластни на тази нова и изключително модерна напитка. Дори по данни на Европейската агенция по безопасност на храните за 2011 г. Чехия застава начело на класацията за най-много фенове на енергийните напитки, като цели 82% от младежите и 40% от децата са на мнение, че за нищо на света не биха заменили енергийните напитки с други.

Това бързо пристрастяване към този нов вид напитки сред младите хора, предизвиква загриженост за тяхното здраве в световна величина. В подкрепа на тези опасения, медиите вземат страната на световната научна общност, след като започват да се получават съобщения за смъртни случаи сред младежите, които се свързват с употребата на енергийни напитки, примесени с големи дози кофеин и алкохол.

Учени на Европейския регионален офис на Световната здравна организация, след направени редица изследвания, стигат да заключението, че нарасналото  потребление на енергийните напитки в световен мащаб е твърде опасно за здравето на населението и най-вече при младежите, като е препоръчително да се спре тяхната консумация.