Какво са камъните / рубините (Jewels) в часовниците

2
Добави коментар
littleclown
littleclown

Няколко човека вече питат относно камъните в часовниците, за това реших да дам малко инфо (който се сети още нещо – да допълва)

Повечето механични, а и по-добрите кварцови механизми съдържат в себе си камъни (синтетични рубини). Тези камъни обикновено се виждат още на пръв поглед като се отвори часовника – малки червени лъскави неща наредени по механизма.

Тези рубини се поставят там, където се очаква активно триене с цел да се намали захабяването на частите, тъй като рубина е много по твърд и дълготраен от останалите материали, ползвани в изграждането на един механизъм.

Колко камъка трябва да има в часовника? Това напълно зависи от инжинерите, проектирали механизма – няма стриктно правило. Обикновено ръчно навиваните часовници имат по 17 камъка. Колкото по-сложен е един часовник, толкова повече камъни би трябвало да има. Примерно IWC Il Destriero Scafusia съдържа в себе си 76 камъка за да поддържа време, вечен календар, хронограф, турбилион и др.

Понякога производителите изкуствено увеличават бройката, като добавят функционални камъни, към сравнително излишни части. Понякога добавят камъни, които дори не се ползват реално – нищо не се трие в тях. Повече за тези случаи можете да прочетете на английски тук:

http://www.timezone.com/library/workbench/workbench0025

Ето пример за ползване на рубин в механизъм: