Скалата на гълъбите (Pigeon’s Rock)

8
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Столицата на Ливан – Бейрут, е красиво разположена на Средиземноморското крайбрежие (Mediterranean sea) на страната. Макар и историческите превратности да отреждат нелека съдба на Бейрут, днес ливанската столица е едно забележително място, което блести с модерни нови сгради. В много от тях се помещават офисите на повечето големи международни компании.

Кварталът на Бейрут, известен като Raouché е търговската, но също така и жилищна зона на града. Тук са разположени много от тузарските сгради с жилищни апартаменти, многобройни ресторанти и атрактивно разположени от двете страни на скалистото крайбрежие кафенета. В тази част на Бейрут се намира и една широка крайбрежна алея, от която посетителите и жителите на ливанската столица имат възможност да се насладят на единствената природна забележителност на Бейрут – Скалата на гълъбите.

Скалата на гълъбите (Pigeon’s Rock) е известна още като Rock of Raouché. Тя е неизменната природна картина, която стои върху визитната картичка на Бейрут. Разположена в най-западната част на столицата, Скалата на гълъбите е популярна природна забележителност не само за ливанците, но и за природолюбители от цял свят. Локално тези две издигащи се от морските води скали са известни като Burj al-Hamam. Те само номер едно сред природните забележителности на Бейрут най-вече заради дивната им природна красота и спокойна атмосфера. Панорамата от крайбрежната ивица към Скалата на гълъбите е нещо, което човек може да съзерцава часове наред.

По своята същност природният феномен, известен като Скалата на гълъбите представлява две варовикови скални образувания – едно по-голямо и едно по-малко, които са разположени непосредствено до крайбрежната ивица на Бейрут. В тази част на ливанската столица са открити и най-старите археологически доказателства за населяване на тукашната ливанска територия.

Скалата на гълъбите е любимо място на местните жители, които използват крайбрежната ивица за своя джогинг или за приятни разходки край морския бряг. В квартал Raouché на Бейрут са разположени и голяма част от добрите заведения в столицата. Туристите в града имат възможността да се отпуснат в някое от крайбрежните ресторанти или кафенета и докато се любуват на вдъхновяващата панорама на Скалата на гълъбите по залез да опитат някои от специалитетите на екзотичната ливанска кухня.

Природната красота на Скалата на гълъбите се подчертава най-много привечер и рано сутрин, когато слънцето изгрява и лъчите се отразяват по уникален начин върху неравната повърхност на огромните варовици. Най-добрите места за наблюдение на природния феномен Скалата на гълъбите е от мястото, където свършва кварталът Manara и започва Raouché. Скалата на гълъбите в Бейрут е достъпна единствено с лодка.