Супер-храните от А до Я! I част

81
Добави коментар
nasty_f
nasty_f

Супер-храните от А до Я! I част

Супер-храните от А до Я!   I част

нанас 

Богат на: витамин А, В, С; богат на манган; витамин В1

             Как помага: Укрепва имунната система и има антиоксидантна функция. Съдържа бромелаин ,който намалява възпаленията, сгъстяването на кръвта, разрастването на определени типове тумор. Освен всичко това ананаса намалява риска от свързаната с възрастта макулна дегенерация, която е основната причина за загубата на зрението при възрастните хора.

оровикна

Богата на: витамин С, антиоксиданти, фибри       

Как помага: Боровинките са богати на силни антиоксиданти като антоцианин, който придава на боровинките техния силен цвят. В състава им има и вещества, които помагат на тялото да се бори с канцерогенните вещества и по този начин предпазват от появата на ракови клетки. Помагат срещу рак на пикочния мехур, белия дроб, кожата, гърдата, хранопровода.

ино

Богато на: антиоксиданти, фибри

Как помага: Виното повишава холестерола и предпазва от съсирване на кръвта. Виното е известно и с това, че намалява риска от сърдечносъдови болести и проблеми с нервната система. Вярва се че виното помага за редуцирането на болести като рак, паркинсон, диабет, алцхаймер.

розде

Богато на: антиоксиданти, фибри, желязо

Как помага: Много полезен плод за всички, страдащи от високо кръвно налягане и висок холестерол. Намалява риска от инфаркт и сърдечносъдови заболявания, поради многото антиоксиданти и фибри, които съдържа. Голямото съдържание на вода помага за проблеми с бъбреците и пикочния мехур, а желязото е от полза за всички страдащи от анемия.

омат

Богат на: витамин А и С, ликопен

Как помага: Витамин А е много полезен за зрението, а също така за красива кожа. Доматите са чудесен източник на ликопен, антиоксидантът, който придава на доматите червения цвят и намалява риска от рак на простатата. Доматите са полезни и срещу болести, свързани със сърцето, защото намалява холестерола и кръвното налягане.

ен-шен

Богат на: гликозиди, панаксен, витамин С, В1, В2

Как помага: Използва се като средство за подобряване на качеството на живот и дълголетие. Помага за намаляването на захарта в кръвта и има положителен ефект върху сърдечносъдовата дейност, както и върху хората, страдащи от диабет.

елен чай

Богат на: антиоксиданти, катехин, аскорбинова киселина( витамин С), хром, магнезий, цинк, селен

Как помага: Лабораторни изследвания доказват, че катехинът в зеления чай намалява вероятността за сърдечни болести, както и рак на дебелото черво, черния дроб, гърдата и простатата. Зеленият чай предпазва зъбите от кариеси.

анела

Богата на: антиоксиданти

Как помага: Учените са доказали, че много малко количество канела- по-малко от половин чаена лъжичка- на ден, помага за намаляването на кръвната захар при хората, страдащи от диабет тип 2. Понижава холестерола, включително LDL(„лош”) холестерола.

еща

Богата на: разтворими и неразтворими фибри, протеини, магнезий, фолиева киселина, желязо, калий,  цинк и разнообразие на антиоксиданти

Как помага: Фибрите в лещата помагат за намаляването на холестерола и особено на LDL (“лош”) холестерола. Лещата помага и за поддържане на чревната редовност, предпазва от покачване на кръвната захар, както и от появата на няколко вида стомашно-чревен рак.

аруля (зелена салата)

Богата на: витамин А, С и К, желязо, калций, фолиева киселина, фибри, калий, антиоксиданти

Как помага: Антиоксидантите в марулята помагат за очното здраве и намаляват риска от проблеми с очите при възрастните. Огромното количество на витамин А помага за преодоляване на инфекциите и за красива и здрава кожа. Съдържа и много съставки, които помагат на организма да се бори с рака.

Коя е любимата Ви рубрика в www.poneshto.com? | Анкети за всичко | BuzzDash
Related posts:

автор: admin