Червената шапчица

20
Добави коментар
stylius
stylius

август 14th, 2008 Публикувано в Забавление, Отмора, Разни

Човек като стои в 03:00 часа пред компютъра и грам не му се спи, измисля всякакви глупости с които да се занимава. Например аз, като смалих всички прозорци и като си видях тапета, ми дойде музата да науча малко повече за “Червената шапчица”.

Google върна няколко резултата, при което учудващо за мен бяха страници именувани като “red_hat.html” или дори домейн на детска градина www.redhat20-cdg.com. Мисля, че сега е момента за едно уточнение. Red Hat е Linux дистрибуция и няма нищо общо с приказката. Не знам чий болен мозък реши, че така се превежда, но определено се излага грозно, че увлича и други след себе си. Ако искате информация за това как е на английски, търсете за “Little Red Riding Hood”. Също така се среща и като “Little Red Cap”, но в никакъв случай не и Red Hat! За това вероятно е виновна думата “шапчица”, която се използва за именуване на приказката на Български език. Всъщност момичето не носи шапка, но пък щеше да е грозно да се именува “Червената забрадчица”, нали?

Открих и друга заблуда, с която залъгват хлапетата по детските градини. Залъгват, че автор на приказката е Шарл Перо. Или пък Братя Грим! А сега де, кой ще да е автора? Истината е, че това е народна приказка, а горепосочените са просто хора, които са включили техен преразказ в сборниците си. Със същия успех могат да залъгват малчуганите и че аз съм автор на приказката, но това не значи, че ще стане вярно, дори след много години.

Ето и още нещо забавно – приказката има дори преразкази с хорър елементи. Според българската Wikipedia, има варианти в които вълкът не само изяжда бабата, но и оставя парче месо от нея, което Червената Шапчица изяжда, а вместо вино, пие кръвта на баба си. На всичко отгоре принципно самата приказка няма хепи енд, обикновено свършва когато вълкът изяжда момичето и въобще не се споменава никакъв дървар или ловец (варианти много, все пак е народна приказката), който да разпаря търбуха на вълка.

Героите от приказката дори участват във филм, наречен “Hoodwinked!”, в който момичето не е това, което всъщност е, вълкът не е това, което всъщност е, и въобще нищо не е така, както всъщност е. Дори лошият в историята на филма е създание, което най-малко очаквате, но в никакъв случай не е вълкът (съжалявам за спойлера).

Честно казано въобще не смятам да оставя историята до тук. Ако открия нови, интересни и най-вече нестандартни вариации на тема “Червената Шапчица”, ще можете разберете за тях от този блог.