Химедзи – Замъкът на бялата чапла – тема за Япония – Idi.bg

65
Добави коментар
tao
tao

Замъкът на бялата чапла – Химедзи, е един от най-древните запазили се до днес замъци в Япония, както и е сред най-популярните туристически обекти. Общо комплексът се състои от 83 сгради, а практически всички те са построени от дърво. Строителството на замъка в подножието на планината Химе, област Харима, е започнало в средата на ХІV век. Той получава името си заради особената изчистеност на  формите и елегантността, която напомня прекрасна белоснежна птица.

Химедзи служи като образец за безброй замъци, строени от следващите поколения. Неговият висок каменен фундамент, изключително белите стени, бойниците и амбразурите стават неизменна част от арсенала на японските архитекти.

Първоначалният замък, построен от 1333 до 1346 г., неведнъж преминава от един самурайски клан към друг. Към края на ХVІ век замъкът претърпява сериозни щети по време на междуособиците и се налага да му се направи сериозен ремонт. Именно тогава се появяват почти всички съвременни съоръжения, над които на височина 45 метра се извисява главната му кула.

Широката градина около замъка е с формата на спираловиден лабиринт с множество фалшиви коридори, които да принудят нападателят в продължение на часове да се лута в кръг, докато по него се води стрелба. Това хитроумно за времето си нововъведение обаче досега никога не е било проверено в реална битка, тъй като след края на строителството в тази част на Япония настъпват относително мирни времена. През следващите две столетия в близост до замъка израства градчето Химедзи. През 1871 г. Замъкът на бялата чапла е иззет от собствениците и е продаден за 23 йени. Към края на Втората световна война околностите на замъка са подложени на сериозни бомбардировки от американската авиация, но самият той остава невредим.

На територията на замъка са заснети много филми. В една от първите серии от филмите за Джеймс Бонд – „Човек живее само два пъти“ (с Шон Конъри), замъкът е секретна школа за нинджи. През 2003 г. в Химедзи се снима и историческият филм „Последният самурай“ – с Том Круз в главната роля.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2287 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност